Starovarošani žele da se sačuva duh Stare Varoši

Jedan u nizu problema koje su iznijeli građani je taj da su neke ulice zatvorene i uske, pa kola hitne pomoći ne mogu da prođu, jedna od takvih je i Ulica Sava Lubarde
122 pregleda 0 komentar(a)
Kic, Foto: Savo Prelević
Kic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2011. 21:01h

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine u saradnji sa obrađivačem firmom „MonteCep-om” održala je radionicu u prostorijama KIC- Budo Tomović o projektu urbanističkog uređenja Stare Varoši.

Sekretar Tomica Paović iz Sekreterijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine rekao da su radionicu organizovali kako bi čuli primjedbe i pitanja građana.

"Obaveza obrađivača, firme „MonteCep” da analizira kompletnu dokumentaciju i da se na osnovu toga daju smjernice o postojićim građevinama, grdnji novih, plan će predvidjeti koliko može postojati kuća na jednoj parceli kao i o autentičnim građevinama" kazao je Paović.

Urađene su analize koliko kuća ima na parcelama, gustina naseljenosti, starost i na osnovu tih podataka će se odlučivati o eventualnoj nadogradnji.

Zorana Milošević iz firme “MonteCep” rekla je da je jedan od većih problema i kanalizacija, te da se nerijetko dešava da se odvodi kanalizacija slivaju u korito Morače.

Mikan Lisičić je naveo da bi trebalo ukinuti plaćanje komunalija stanovnicima Stare Varoši.

"Svi koji imaju imovinu u Staroj Varoši trebali bi da imaju prednost za izgradnju objekata za razliku od drugih građana zato sto je taj dio grada poseban po svojoj autentičnosti. Trebalo bi i malo više obratiti pažnju ko i kako gradi jer postoje kuće koje mogu da se nadograde, a neke ne " kazao je Lisičić.

Savo Pavićević je ukazao na to da treba napraviti plan kako treba da izgledaju kuće da bi se očuvala autentičnost Stare Varoši.

Jedan u nizu problema koje su iznijeli građani je taj da su neke ulice zatvorene i uske, pa kola hitne pomoći ne mogu da prođu, jedna od takvih je i Ulica Sava Lubarde.

Iz „MonteCepa” su naveli da neće biti dozvoljeno parkiranje u jednosmjernim ulicama, a postoji mogućnost gradnje i podzemnih garaža.

Najviše će moći da se grade dva sprata sa prizemljem. Sugestije građani mogu predati u Sekretarijat, a nacrt plana biće završen do maja nakon čega ce biti i javna rasprava.

Bonus video: