Statis u minusu 5,7 miliona eura

Zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer nastavio loše poslovanje, ukupni akumulirani gubitak na kraju 2018. dostigao 88, 8 miliona eura
2189 pregleda 5 komentar(a)
Statis je i zakupac Svetog Stefana, Foto: Vuk Lajović
Statis je i zakupac Svetog Stefana, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.04.2019. 21:23h

Hotelska kompanija ”Adriatic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa, zakupac crnogorskog turističkog brenda Sveti Stefan - Miločer, poslovala je i prošlu godinu sa gubitkom od 5,7 miliona eura.

To se navodi u finansijskom iskazu koji je ova firma prošle sedmice dostavila Poreskoj upravi.

Time je nastavljena serija loših poslovnih godina, jer je i 2017. „Adriatic properties“ završila u minusu od 6,3 miliona, tako da je ukupni akumulirani gubitak na kraju 2018. dostigao 88,8 miliona eura. Kompanija je, kako se navodi u iskazu, vlasnik nekretnina u vrijednosti od 42,8 miliona eura, što je za 25 hiljada eura više nego u odnosu na izvještaj iz 2017.

Poslovni prihodi kompanije iznosili su 12, 9 miliona eura, dok su rashodi 13,1 milion. Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti iznosili su 14, 9, dok su odlivi novca iznosili 14, 2 miliona eura. Na zarade zaposlenih, kompanija je isplatila 3, 9 miliona eura. Kompanija je uzela i kreditnu podršku od 1,9 miliona eura.

„Adriatic properties“ je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan”, „Vile Miločer” kao i hotela „Kraljičina plaža”. Ugovori o višedecenijskom zakupu najelitnijih hotelskih kompleksa i obale zaključeni su prije 12 godina sa HG „Budvanska rivijera“ i HTP „Miločer“. Skupština Crne Gore je prije tri i po godine aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela „Sveti Stefan” i „Vile Miločer” sa 30 na 42 godina. Zakup hotela „Kraljičina plaža” produžen je sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz hotel na kome se planira izgradnja depadansa sa apartmanima za tržište dato na 90 godina zakupa.

Statisova firma još čeka da dobije zeleno svjetlo za gradnju nove “Kraljičine plaže”, na mjestu hotela koji je nedavno porušila. Planiraju da na mjestu stare „Kraljičine plaže“ izgrade novi hotel sa 60 hotelskih soba na četiri puta većoj površini od postojećeg, sa oko 22.000 kvadrata bruto izgrađene površine. Uz novi hotel od osam etaža predviđen je apartmanski kompleks sa 66 luksuznih stanova namijenjenih bogatoj klijenteli.

Takođe, investitoru treba da se omogući i rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena.

Opština Budva se suprotstavila betoniranju Miločerskog parka, smatrajući da se Statisovoj kompaniji može dozvoliti gradnja i rekonstrukcija samo u postojećim gabaritima, odnosno da ne smije biti izgrađen nijedan kvadrat poslovnog i stambenog prostora u stoljetnom parku, koji je spomenik prirode. Budvanski parlament je donio i Deklaraciju, a Ministarstvo održivog razvoja prihvatilo je zahtjev Opštine, koja je dobila status stranke u postupku.

Resor ministra Pavla Radulovića prošlog mjeseca je odbio žalbu HTP „Miločer“ i kompanije „Adriatic propertiesa“, i time potvrdili rješenje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić koja je Opštini Budva priznala status stranke u postupku izdavanju saglasnosti na idejno rješenje izgradnje novog hotela „Kraljičina plaža“ i depadansa.

U programskom zadatku hotelskog rizorta „Miločer“, dokumenta na koji se pozivaju HTP „Miločer“ i „Adriatic properties“ za dobijanje UT uslova, na ukupno 35 hektara koji obuhvata prostor od Pržna do Svetog Stefana, predviđeno je da budu, što postojećih što dograđenih i novoizgrađenih, objekti ukupne bruto građevinske površine 47.249.12 kvadrata. Osim gradnje dvaput veće Kraljičine plaže i 66 apartmana, omogućava se rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena.

Na 29 lokacija Vlada je usvajanjem programskog zadatka dala zeleno svjetlo da postojeći kapaciteti budu duplirani. U zaleđu Kraljeve plaže biće izgrađen helidrom, dok je umjesto montažne garaže naspram grada hotela „Sveti Stefan” na samom ulazu u kompleks planirana izgradnja dvaput veća. Umjesto dva nelegalna betonska objekta, gdje je vešeraj i ostale prostorije za potrebe grad hotela, planira se adaptiranje i dogradnja, pretvaranje u 12 apartmana.

Bonus video: