"Stavili šapu" na 600.000 kvadrata

Sp e ku li še se da se Dumortije spori sa partnerom, a mještani od ranije traže da im se zemlja vrati
84 pregleda 0 komentar(a)
Brdo Spas, Foto: Vuk Lajović
Brdo Spas, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.10.2015. 06:45h

Viši sud u Podgorici rješenjem je stavio zabranu otuđenja i opterećenja na 600.000 kvadrata zemljišnog kompleksa na brdu Spas iznad Budve.

Ta zemlja je vlasništvo čak 11 povezanih firmi belgijskog počasnog konzula i biznismena Žan Luk Dumortijea.

Teret na imovinu Belgijanca upisan je nedavno, u katastarsku evidenciju na parcelu 885/1 KO Prijevor II, nakon što je 8. oktobra Viši sud donio rješenje o zabrani raspolaganja na toj parceli.

Počasni konzul već deceniju pokušava da realizuje zamisao i na brdu Spas izgradi prvi golf teren sa 18 rupa, u sklopu čega bi sagradio i ekskluzivne hotele i vile za prodaju.

“Vijesti” nijesu uspjele da saznaju zbog čega je Viši sud “stavio šapu” na 600 hiljada kvadrata, ali osim problema sa mještanima koji tvrde da je dio zemlje njihova đedovina, spekuliše se da se Belgijanac spori i sa svojim partnerom iz inostranstva.

Rješenje o zabrani otuđnja donijete su na imovinu kotorskih 11 firmi: “Narli”, “R.E.B.Golf”, “ICEH”, “KOA”, “MFBC”, “OFPO”, “Bocat”, “Bunarl”, “Exrea”, “Hill Spas-Budva” i “Njito”.

Ideja o gradnji golf terena u Budvi promovisana je prije deset godina u jeku kupoprodajne groznice i dolaska brojnih investitora.

Tada i belgijski biznismen Dumortije kupuje veliki zemljišni kompleks od 60 hektara i javno saopštava namjere da gradi prvi golf teren, hotele, vile...

Uslijedila je tužba mještana, koji tvrde da je dio zemlje biznismen kupio od lažnog vlasnika i kreću višegodišnji sudski sporovi.

Zbog tih neriješenih imovinskih problema, Ministarstvo održivog razvoja nije izdalo građevinsku dozvolu.

Osim toga, problem su predstavljali i planski dokumenti, čije su izmjene i dopune u toku.

Belgijski biznismen u više navrata ponavljao je da je 60 hektara zemlje na Spasu kupljeno savjesno i u skladu sa zakonom i da zbog sporova trpi ogromnu štetu.

Vlada je prije dvije i po godine dala saglasnost Opštini Budva da svojih 310.000 kvadrata kao kapital unese u firmu “Montenegro Golf Course”. Riječ je o zajedničkoj firmi opštinskog preduzeća „Budva holding” i kompanija R.E.B. u vlasništvu Dumortijea.

Opština je imala 15 odsto kapitala, a ostatak Belgijanac.

Tako osnovana firma gazdovala je sa milion kvadrata zemlje na Spasu, koliko je bilo potrebno da se ambiciozni plan realizuje.

Međutim, “Budva holding” je likvidirana prije nekoliko mjeseci, odlukom Skupštine opštine.

Urbanisti saglasni da gradi golf teren, ali na 45 hektara

Resorno ministarstvo izdalo je još 2013. urbanističko- tehničke uslove, kojima je predviđena gradnja golf terena, ali na 45,29 hektara zemlje na Spasu.

„Golf teren je planiran sa 18 rupa. Na lokaciji uz ulaz u golf teren, planirana je izgradnja golf hotela, a na susjednim lokacijama i drugi prateći, smještajni i komercijalni sadržaji... U pitanju su hoteli koji se graniče sa golf terenom sa 18 rupa, sertifikovanim od strane Udruženja profesionalnih igrača golfa, koji ima klub sa restoranom i barom, svlačionice i tuševe, specijalizovanu prodavnicu za golf opremu, centar za obuku, golf profesionalce sa sertifikatom Udruženja profesionalnih igrača golfa, usluge prevoza do golf terena.

Vile predstavljaju luksuzne kuće koje se iznajmljuju turistima kao jedna jedinica sa kompletnim ugostiteljskim sadržajem i poslugom. Vile su predviđene na lokacijama površine oko 1. 000 kvadrata, a parkiranje vozila na parking mjestu ili u garaži na parceli“, piše u dokumentu Ministarstva o urbanističko-tehničkim uslovima.

Bonus video: