Stijepović na popravnom: Potreban novi Prijedlog zakona o visokom obrazovanju

“Ukoliko do kompromisa ne dođe, proces se vraća na početak"
106 pregleda 3 komentar(a)
Radoje Žugić, Slavoljub Stijepović, Sanja Vlahović, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Slavoljub Stijepović, Sanja Vlahović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.08.2013. 18:57h

Ministarstvo prosvjete i sporta moraće da polaže popravni ispit pred Skupštinom Crne Gore i sačini novi Predlog zakona o visokom obrazovanju, iako se u tom resoru nadaju kompromisu, odnosno da će u razgovorima sa protivnicima najčešće kritikovanih odredbi postići dogovor da se one nekako upodobe.

Sporne odredbe, ocijenili su poslanici, ali i profesori državnog Univerziteta (UCG), tiču se finansiranja iz državne kase. Predlog je predviđao finansiranje studijskih programa od javnog interesa na privatnim univerzitetima i fakultetima za deficitarna zanimanja, odnosno za ona koja ne postoje na UCG.

"Niko ne spori ulogu privatnih ustanova, ali je jasna misija UCG. Mi ne prodajemo znanje, već ga dajemo. Srednjoškolci nijesu tržište i ne treba se tako odnositi prema njima”, kazao je Delijić

“Ukoliko do kompromisa ne dođe, proces se vraća na početak.

U tom slučaju, neće biti izmjena spornih odredbi, već na ponovno formiranje radne grupe, proces javnih rasprava, nakon čega će se nacrt zakona dostaviti Vladi, koja će ga u formi predloga proslijediti Skupštine”, nezvanično je saopšteno “Vijestima” iz kabineta ministra Slavoljuba Stijepovića.

Opredjeljivanje novca iz državne kase nije novina, ali je tek u ovom sazivu naišlo na neodobravanje većine poslanika. Slična odredba postoji u važećem Zakonu o visokom obrazovanju, a protiv nje se, svojevremeno nijesu mogli izboriti ni poslanici, ni čelnici državne ustanove.

Iako su rektor i dekani jedinica na UCG tada šapatom negodovali i među sobom komentarisali da gotovo svaki studijski program već postoji na državnim fakultetima, Skupština je prije tri godine usvojila Zakon, a Vlada krajem prošle godine donijela Odluku, kojom se obavezala da će uplatiti nešto manje od 200.000 eura privatnim univerzitetima i fakultetima za studijsku 2012/2013 za studije za koje smatra da su od javnog interesa.

To u praksi znači da je Vlada odlučila da finansira ukupno 115 studenata na privatnim ustanovama, a gotovo polovina državnog kolača, 90.000 eura, pripala je Univerzitetu Donja Gorica (UDG), čiji je jedan od vlasnika premijer Milo Đukanović.

Zanimljivo je to što je važeći Zakon, na osnovu kojeg je Vlada donijela ovu odluku, u Skupštini izglasan u julu 2010., Đukanović se sa funkcije povukao u decembru, a novac za privatne ustanove opredijeljen je dvije godine kasnije, i to samo nekoliko dana nakon što se šef DPS-a vratio u premijersku fotelju.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li je, odnosno kada će novac biti uplaćen novac UDG, Univerzitetu Mediteran (80.000) i Fakultetu za državne i evropske studije (25.350).

Poslanik DF Branka Bošnjak nije sigurna da su poslanici ubijedili ministra Stijepovića da koriguje odbačeni propis.

Prema njenim riječima, premijerovom Univerzitetu je potrebna finansijska injekcija jer su “dugovi stigli na naplatu”. Bošnjak je ponovila navode iz skupštinske rasprave da je kompanija “Univerzitats”, koja stoji iza UDG, zadužena preko 10 miliona eura.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili zašto na sajtu tog resora nema podataka o akreditaciji za program Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju. na osnovog kojeg mu je novac opredijeljen.

Ne prodaju znanje srednjoškolcima

Član Upravnog odbora (UO) UCG Kemal Delijić očekuje da će u novom predlogu zakona jasnije biti precizirane odredbe koje se tiču pravnog statusa državnig, ali i ostalih visoko obrazovnih ustanova, te da će se u dijelu finansiranja prepoznati uloga UCG.

“Čast svima, ali je jasna razlika između nečijeg privatnog razmišljanja u biznisu i jednog državnog Univerziteta.

Niko ne spori ulogu privatnih ustanova, ali je jasna misija UCG. Mi ne prodajemo znanje, već ga dajemo.

Srednjoškolci nijesu tržište i ne treba se tako odnositi prema njima”, kazao je Delijić.

Bonus video: