Stijepović: Ne možete na Crnom jezeru graditi objekat od betona, lima, plastike...

"Projekat koji je bio na posljednjem tenderu bi se gradio od neprihvatljivih materijala, a takvim ga čine gabariti od preko 700 kvadrata", kaže Stijepović
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2011. 10:55h

Član izvršnog odbora nacionalnog Turističkog udruženja, Turističkog udruženja Žabljaka i vlasnik hotela "Javor" Milenko Stijepović oštro je negirao nedavnu tvrdnju direktora JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Rada Gregovića, da u Žabljaku postoji lobi ugostitelja koji su spriječili gradnju restorana na Crnom jezeru.

"Neko takvom parolom ukriva svoje nedovoljno ekološko znanje i namjeru izvlačenja prihoda i drugih benefita, što je moguće na kratko vrijeme, ali porazno za cijeli ekosistem", kaže Stijepović.

On kaže da žabljački ugostitelji apsolutno nijesu protiv gradnje restorana na temeljima prethodnog koji je izgorio krajem prošle godine i to upoređuje sa njihovom borbom za dovođenje namjeni hotela "Jezera" i drugih privatizovanih objekata toga tipa koji nijesu u funkciji.

"Mi smo za to da se svi oni što prije privedu namjeni i za to smo da se na jezeru restoran gradi što prije. Ali da se gradi objekat adekvatan toj lokaciji koja je u srcu najjačeg ekosistema u NP Durmitor.

"Mi smo za to da se gradi objekat adekvatan lokaciji koja je u srcu najjačeg ekosistema u NP Durmitor

Taj objekat bi upotpunio turističku ponudu i tog prostora i cijele opštine, ali pored ugostiteljske privrede od njega bi benefite imale i druge razvojne strukture. Ne može to biti objekat od betona, lima, željeznih konstrukcija, plastike itd, već od prirodnih materijala.

Projekat koji je bio na posljednjem tenderu upravo bi se gradio od neprihvatljivih materijala, a takvim ga čine gabariti od preko 700 kvadrata sa halama i salonima pa čak i smještajnim prostorom tipa apartmana", kaže Stijepović.

On podsjeća i da propisi za gradnju u nacionalnim parkovima, posebno na obalama glečerskih jezera, na koje je saglasnost dao UNESCO, dozvoljavaju gradnju objekata do 150 kvadrata sa otvorenim terasama i slobodnim pogledom na prirodne vrijednosti.

Stijepović podsjeća na vrijeme kada je bio direktor NP "Durmitor" i početke gradnje objekta koji je izgorio krajem prošle godine, kada je dajući saglasnost za gradnju UNESCO insistirao na gradnji objekta na točkovima.

Isti bi se svakodnevno uklanjao sa te pozicije, kako zbog ambijenta tako i zbog uklanjanja otpada i parkiranja vozila i produkata koje vozila ostavljaju.

Galerija

Bonus video: