Stipendije za 25 nikšićkih osnovaca

“Osnovci iz Nikšića biće dio grupe od 100 hiljada učenika širom svijeta i neće samo učiti engleski jezik već i na koji način da postanu lideri i kako da podrže inicijative u svojim zajedicama“, kazala je Uehara
120 pregleda 0 komentar(a)
učionica, Foto: Shutterstock
učionica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2015. 16:15h

Access Microscholarship program učenja engleskog jezika od danas je počeo da se primjenjuje u nikšićkoj Osnovnoj školi „Luka Simonović”, a pohađaće ga 25 talentovanih učenika.

Riječ je, kako je saopšteno, o intenzivnom dvogodišnjem programu učenja engleskog jezika za talentovane učenike uzrasta od 13 do 15 godina iz porodica slabijeg imovnog stanja koji će ipohađati izabrani osnovci iz devet gradskih škola u Nikšiću.

Početak programa ozvaničila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, sa predstavnicima Udruženja nastavnika engelskog jezika Crne Gore (ELTAM ), Ministrastva prosvjete i opštine Nikšić.

Uehara je ukazala na prednosti tog programa kroz omogućavanje dodatnih časova engleskog jezika, čime učenici stiču bolju akademsku osnovu za ostvarivanje ciljeva u budućnosti.

“Osnovci iz Nikšića biće dio grupe od 100 hiljada učenika širom svijeta i neće samo učiti engleski jezik već i na koji način da postanu lideri i kako da podrže inicijative u svojim zajedicama“, kazala je Uehara.

Predsjednica ELTAM-a Dragana Radoman saopštila je da se na konkurs za odbijanje stipendije javilo 65 učenika, od kojih je odabrano 25 najtalentovanijih, a prilikom odabira vodilo se računa o ekonomskom statusu porodica i broju članova.

“Učenci će dva puta sedmično pohađati dodatne časove engleskog jezika, a imaće mogućnost i da konkurišu i učestvuju u američkim programima obrazovne razmjene“, istakla je Radoman.

Direktor Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim obrazovnim potrebama, Arijana Nikolić Vučinić, kazala je da će se odabranim učenicima završetkom tog programa omogućiti bolji upis na fakultete, a imaće i veće šanse za pronalaženje radnog angažmana.

“Zahvalni smo što je Crna Gora prepoznata kao jedna od zemalja u kojoj treba nastaviti ovu priču”, kazala je Nikolić Vučinić.

Potpredsjednik opštine Milorad Jovanović ukazao je na prednosti što će osnovci imati priliku da uče dodatno engleski jezik, al ii povoljnosti što je učenicima iz siromašnijih porodica omogućn takav vid usavršavanja.

“Opština Nikšić je, cijeneći značaj projekta, prihvatila njegovu primjenu stavlajjući sve svoje raspoložive kapacitete na korišćenje, prije svega ustanova kulture “, kazao je Jovanović.

Bonus video: