Stipendije za master studije iz poljoprivrednih nauka u Mađarskoj

Stipendije se, kako je pojašnjeno, dodjeljuju za studije na engleskom jeziku, iz oblasti poljoprivrednih nauka, poljoprivredne biotehnologije, hortikulture, ishrane životinja i bezbjednosti hrane
78 pregleda 0 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Reuters
Budimpešta, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2016. 17:14h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je, u saradnji sa mađarskom Ambasadom u Crnoj Gori i Vladom Mađarske, obezbijedilo mogućnost edukacije crnogorskih studenata i farmera.

Kako je saopšteno iz tog resora, do sada je obezbijeđeno više stipendija za školovanje u Mađarskoj, posebno u oblasti veterine.

„Dodatno, kroz FAO stipendije stvaraju se uslovi da crnogorski studenti agrarnih nauka dobiju šansu da se usavršavaju na fakultetima u Mađarskoj i stečeno znanje primjene u crnogorskoj poljoprivredi“, kaže se u saopštenju.

Iz Minstarstva su pozvali sve mlade koji su zainteresovani za master studije iz oblasti poljoprivrede za akademsku 2016/17 godinu da se detaljnije upoznaju sa programom studija.

„Detalje informacije dostupne su na web sajtu: http://www.minpolj.gov.me/rubrike/Obrazovanje/156865/Konkurs-za-stipendije-Vlade-Madarske-i-organizacije-FAO-za-akademsku-2016-2017.html“, navodi se u saopštenju.

Stipendije se, kako je pojašnjeno, dodjeljuju za studije na engleskom jeziku, iz oblasti poljoprivrednih nauka, poljoprivredne biotehnologije, hortikulture, ishrane životinja i bezbjednosti hrane.

„Programi će biti realizovani na Fakultetu za poljoprivredu i nauke u oblasti zaštite životne sredine, Fakultetu za hortikulturne nauke Univerziteta Sv. Ištvan u Budimpešti i Fakultetu za poljoprivredne nauke i nauke u oblasti zaštite životne sredine Kaposvar Univerziteta“, naveli su iz Ministarstva.

Kako su kazali, program tih studija realizuje se na engleskom jeziku, a biće iniciran samo ukoliko bude prijavljen dovoljan broj kandidata, počev od septembra 2016. godine.

„Stipendije uključuju troškove prijavljivanja i školarine tokom trajanja studija, osnovne knjige, smještaj u studentskom domu i životne troškove, a finansiraće ih Vlada Mađarske, u skladu sa Ugovorom koji je potpisala sa FAO, 2007. godine. Dobitnicima stipendija biće pokriveno isto zdravstveno osiguranje koje imaju i mađarski studenti, tokom trajanja ovog programa stipendiranja“, precizirali su iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi da je proteklih godina Ministartstvo posebnu pažnju posvetilo edukaciji i obrazovanju mladih u oblasti poljoprivrede, kao i otvaranju mogućnosti da stečena znanja usavršavaju na inostranim fakultetima, institutima i laboratorijama, kroz međunarodnu saradnju.

„Poljoprivreda je oblast koja ima potencijal za preduzetništvo i zapošljavanje. Zato je važno da mladi ljudi prepoznaju mogućnosti za školovanje u tom sektoru i podršku u tom pravcu“, smatraju u Ministarstvu.

Zainteresovani kandidati treba da se prijave FAO-u, isključivo putem elektronske pošte, na REU-Scholarship@fao.org, najkasnije do 28. februara 2016. godine.

Bonus video: