Što nijeste odmah rekli da stanovi nijesu vojni

Gradnja vojnih stanova poslužila je u najmanje dvije kampanje vladajuće elite, kao nesporan dokaz da Vlada brine o profesionalcima u Vojsci, kojima će obezbijediti krov nad glavom
82 pregleda 2 komentar(a)
sjedište ministarstvo odbrane, Foto: Luka Zeković
sjedište ministarstvo odbrane, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.01.2013. 21:11h

Od novembra 2006. godine naovamo, svakih nekoliko mjeseci me iznova fascinira kako Ministarstvo odbrane tumači propise, ali i način na koji “ispunjavaju” obećanja o podizanju socijalnog statusa pripadnika Vojske.

U reagovanju na tekst o raspodjeli 10 vojnih stanova mimo procedure i vladinim činovnicima koji nemaju veze sa sistemom odbrane, Ministarstvo odbrane ponovo ništa ne demantuje. Tvrde, naravno, da su na to sve imalo pravo. U stvari, moglo im je biti.

Sa zadovoljstvom konstatujem da smo učinili nespornim sljedeću činjenicu: stanove koji su građeni za vojsku, službenike Ministarstva odbrane i vojne penzionere, dobili su vladini funkcioneri od kojih je jedan, doduše, proveo punih 11 mjeseci u Ministarstvu odbrane kao ekonomista/ekspert za razvoj informacionih sistema, ali je nakon osmog mjeseca već bio vlasnik luksuznog stana u Tološima.

I još se Ministarstvo odbrane pita šta je u tome neobično. Jer odjednom, gle čuda, zgrada u Tološima nije za vojsku, ona je zidana na vladinom zemljištu. Pa su onda ti stanovi u stvari Vladini. A Vlada ima pravo da pokloni stan kome želi.

Gradnja vojnih stanova poslužila je u najmanje dvije kampanje vladajuće elite, kao nesporan dokaz da Vlada brine o profesionalcima u Vojsci, kojima će poslije decenija u uniformi, kad već ne mogu da povećaju plate, obezbijediti krov nad glavom. Zato bi najmanje korektno bilo da i njima saopštite da ti stanovi kojima se nadaju, nijesu za njih, jer ih Vlada može dodijeliti kad hoće i kome hoće.

Ali umjesto polemike kome su bili namijenjeni stanovi u Tološima, gospodo iz Ministarstva odbrane, o vama najbolje govore vaše riječi:

Boro Vučinić, februar 2009. godine: “Ministrastvo odbrane će dobiti 3.500 m2 neto korisne površine za rješavanje stambenih potreba pripadnika Vojske CG, službenika MO i vojnih penzionera”.

Boro Vučinić, 21. mart 2009. godine: “Ovo je dobar pristup i način kako se mogu rješavati najvažnije stambene potrebe pripadnika Vojske, vojnih penzionera i službenika Ministarstva”.

Boro Vučinić, 04. maj 2010. godine: “Očekujem da će se u narednom period u značajno poboljšati status pripadnika Vojske i njihovih porodica. Smatramo da nam položaj i ugled pripadnika Vojske mora biti na prvom mjestu upravo kroz rješavanje ovakvih potreba”.

Viceadmiral Dragan Samardžić, 03. decembar 2011:

“Uskoro ćemo podijeliti 50 novih u Tološima. To niko u regionu nije napravio i svi nas pitaju na osnovu kojeg modela smo došli do tih stanova. To nijedno ministarstvo u Crnoj Gori nije uradilo i to je najviše nešto što se može uraditi za socijalni status ljudi“.

O mnogim stvarima ne znam ništa, priznajem. Ali znam sve o obezbjeđivanju kontinuiteta nezakonitih odluka, solidarnosti sa prethodnicima, a posebno o stambenoj politici Ministarstva odbrane. Zato sa nestrpljenjem čekam skoro objavljivanje rang liste po javnom oglasu za dodjelu preostalih stanova u zgradi u Tološima. Koju ćete, naravno, kao transparetna institucija koja poštuje zakone, učiniti javnom.

Bonus video: