Stojanović neće Radonjića za šefa specijalnog policijskog tima

"Tužilac je upoznao ministra i direktora sa svojim stavom da je, imajući u vidu da je tužilac po zakonu nadležan za postupanje šefa policijskog tima koje mora biti u skladu sa zakonom i njegovim nalozima, njegov stav da šef tog tima treba da bude Dragan Radonjić, sadašnji rukovodilac Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala"
158 pregleda 13 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2015. 20:35h

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović nije se složio da se za šefa specijalnog policijskog tima imenuje Dragan Radonjić, sadašnji rukovodilac Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala.

Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića održan je sastanak sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem i Stojanovićem oko problema u vezi sa imenovanjem šefa policijskog tima.

Konjević je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, podsjetio sagovornike, o čemu su se složili, da policijski tim shodno Zakonu o specijalnom tužilaštvu treba da pruži ključnu podršku u radu specijalnog tužilaštva.

"Tužilac je upoznao ministra i direktora sa svojim stavom da je, imajući u vidu da je tužilac po zakonu nadležan za postupanje šefa policijskog tima koje mora biti u skladu sa zakonom i njegovim nalozima, njegov stav da šef tog tima treba da bude Dragan Radonjić, sadašnji rukovodilac Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala. Tužilac Katnić je pojasnio da preuzima odgovornost za taj prijedlog jer će to biti osoba koja će biti njegovom prvi saradnik u policijskom timu i da posebno preuzima odgovornost za njegovo zakonito postupanje i kvalitet rada imajući u vidu da Radonjić ispunjava sve formalne uslove predviđene Zakonom o specijalnom tužilaštvu", saopšteno je iz MUP-a.

Dodaje se da tokom razgovora o ovom prijedlogu specijalnog tužioca nije, za sada, postignuta saglasnost između tužioca i direktora o tom kadrovskom rješenju.

"Zakonom o specijalnom tužilaštvu predviđeno je da šefa policijskog tima postavlja direktor policije uz prethodnu saglasnost glavnog specijalnog tužioca, a da šef policijskog tima i njegovi članovi postupaju shodno nalozima glavnog specijalnog tužioca i za svoj rad odgovaraju glavnom specijalnom tužiocu. Ministar unutrašnjih poslova je ukazao da je obaveza da se što prije postavi šef policijskog tima kako bi se dala i ta vrsta podrške specijalnom tužilastvu u njegovom radu koje u proteklih nekoliko mjeseci daje ozbiljne početne rezultate, a da konkretno ime ne smije da bude prepreka tim prije što je spremnost tužioca da da saglasnost na postavljenje osobe koja je sada visoki rukovodilac u sektoru kriminalističke policije, a koji je na sadašnju poziciju postavljen upravo odlukom direktora Uprave policije", navodi se u saopštenju.

Konjević vjeruje, kako se dodaje, da će nakon razgovora nadležni za rješenje ovog problema direktor policije i glavni specijalni tužilac "u nastavku dijaloga zajednički zaključiti da konkretno rješenje koje se predlaže ima podršku i jednog i drugog starješine - specijalnog tužioca kroz predlaganje rješenja, a direktora policije kroz činjenicu da je tog službenika nedavno postavio za šefa Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala. Saglasnost oko postavljenja šefa policijskog tima stvoriće dalje preduslove za pružanje pune podrške radu specijalnog tužilastva shodno zakonu".

"Dalje odlaganje rješevanja ovog pitanja nepotrebno će narušiti ugled instiucija i ministar Konjević je izrazio očekivanje da se ovo pitanje u najhitnijem roku riješi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: