Stojanović: Policajcima sam rekao da ne idu da prime nagradu u MUP

"Iz medija sam saznao da se naš praznik danas obilježava tako što ministar namjerava da uruči godišnje nagrade službenicima Uprave policije koji su predloženi od svojih rukovodilaca za nagrade. Dakle, ja kao direktor Uprave policije MUP-a nisam obaviješten ni službeno ni neformalno od strane ministra ili bilo kog drugog lica po njegovom ovlašćenju o namjeri ministra da predloženim policijskim službenicima danas uruči nagrade"
231 pregleda 79 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.10.2016. 13:49h

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović sugerisao je službenicima policije, koji su dobili nagradu za najbolje rezultate u radu, da ne idu u zgradu MUP-a na svečanu dodjelu nagrada.

Njima je danas ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović trebao da uruči nagrade.

Stojanović je u današnjoj izjavi za javnost svoj postupak opravdao time što ga Danilović nije obavijestio kad će biti i gdje uručenje nagrada.

Time je nastavljena višemjesečna netrpeljivost između ministra i direktora policije, koja se ovog puta odrazila i na zaposlene u Upravi policije.

"Kao Dan unutrašnjih poslova je, shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, određen 2. oktobar i ovaj praznik je prilika da sve službenike unutrašnjih poslova, samim tim i policije, podsjetimo koliko cijenimo njihov profesionalni rad, rezultate i odricanja radi dobrobiti naših građana", kazao je u svom obraćanju Stojanović.

Dodao je da je svih prethodnih godina ministar unutrašnjih poslova, u čast obilježavanja Dana unutrašnjih poslova, formirao Organizacioni odbor koji je mjesec dana pa i duže pripremao višednevni program proslave sa planom različitih aktivnosti obilježavanja praznika na prostoru cijele Crne Gore.

"Završna aktivnost u ovom programu je bila svečana akademija koju organizuju ministar i direktor a kojoj pristvuju svi rukovodioci i starješine MUP-a i Uprave policije, uz uvažavanje zvanica među kojima su i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora. Takođe, u svim organizacionim jednicima Uprave policije – centrima i odjeljenjima bezbjednosti naš praznik se do sada uvijek skromno obilježavao, kako bi svaki policijski službenik bio uvažen i imao priliku da zajedno sa kolegama proslavi svoj Dan. Na ova skromna okupljanja su do sada uvijek pozivani i penzioneri tih organizacionih jedinica. Ove godine to nije bio slučaj", rekao je Stojanović.

Dodao je da ministar unutrašnjih poslova ove godine nije formirao Organizacioni odbor za pripremu proslave Dana unutrašnjih poslova, iako mu je poznata praksa obilježavanja praznika.

"Iz medija sam saznao da se naš praznik danas obilježava tako što ministar namjerava da uruči godišnje nagrade službenicima Uprave policije koji su predloženi od svojih rukovodilaca za nagrade. Dakle, ja kao direktor Uprave policije MUP-a nisam obaviješten ni službeno ni neformalno od strane ministra ili bilo kog drugog lica po njegovom ovlašćenju o namjeri ministra da predloženim policijskim službenicima danas uruči nagrade", kazao je Stojanović.

Istakao je da se po saznanju iz medija za ovaj događaj, konsultovao sam se sa rukovodiocima organizacionih jedinica koji su me upoznali o tome da su obavještavani putem SMS-a i mejla o tome da će policijskim službenicima koji su predloženi danas biti uručena nagrada.

"S obzirom na ovu činjenicu, kao i na saznanje da njihov direktor o ovome ništa nije znao, kao i to da na događaj nisu pozvani pomoćnici direktora i ostali rukovodioci, službenici koji su predloženi za nagrade su prihvatili moje mišljenje da nepojavljivanjem izraze svoj stav prema ovakvoj (ne)organizaciji događaja", rekao je Stojanović.

Istakao je da se ovdje ne radi o tome da li neko ima hrabrosti da saopšti službenicima profesionalni stav povodom neozbiljnog odnosa prema njima i svim službenicima Uprave policije, jer sam ja svoje mišljenje rukovodiocima saopštio javno i otvoreno.

"Jasno je da se ovdje radi o nepoštovanju starješina policije koji rukovode najsloženijim sistemom bezbjednosti u državi. Smatram da je u ovim dešavanjima došlo do višestrukog kršenja profesionalnih procedura koje se, s obzirom na način funkcionisanja policije, moraju poštovati, a posebno imajući u vidu da se radi o događaju koji je posvećen svim službenicima unutrašnjih poslova među kojima su najbrojniji policijski službenici", kazao je Stojanović.

Dodao je da javno izražava nezadovoljstvo zato što službenici Uprave policije, zbog propusta odgovornih u MUP-u, sjutra na Dan unutrašnjih poslova, 02. oktobar, neće moći da počnu sa nošenjem nove policijske uniforme, koja je predstavljena na pres konferenciji još u januaru ove godine.

"I sa čijom primjenom je trebalo da se započne na Dan državnosti, 13. jul 2016. godine. Službenici Uprave policije će nastaviti da profesionalno obavljaju poslove zadatke, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, bez obzira na pokušaj politizacije ovog pitanja, kao i mogućih budućih ovakvih pokušaja. Službenicima Uprave policije sam službenim putem čestitao praznik i koristim i ovu priliku da im čestitam Dan unutrašnjih poslova. Uvjeren sam da ćemo sljedeće godine imati proslavu našeg praznika onako kako to dolikuje, u skladu sa višegodišnjom praksom a kako praznik policije obilježavaju i kolege iz zemalja okruženja i regiona", rekao je Stonanović.

Dodao je da će narednih dana, sa saradnicima, upriličiti sastanak sa policijskim službenicima koji su predloženi za nagrade.

Bonus video: