Stop sječi, šuma nas čuva od lavina

Upozoravaju da će blokirati put koji preko njihovih imanja vodi do šume, ako se ne udovolji njihovim zahtjevima
123 pregleda 0 komentar(a)
Sniježna lavina (Novine), Foto: HOJELENTESEK.HU
Sniježna lavina (Novine), Foto: HOJELENTESEK.HU
Ažurirano: 13.01.2017. 21:00h

Mještani Ulotine kod Andrijevice zatražili su od Uprave za šume da hitno raskine ugovor sa koncesionarima koji sijeku šumu iznad njihovog sela koja ih štiti od lavina i drugih elementarnih nepogoda.

Tvrde da bi nastavak sječe šume donio velike probleme lokalnom stanovništvu, s obzirom na to da je riječ o rastinju koje je vjekovima štitilo Ulotinu od elementarnih nepogoda sa vrhova Zeletina.

Upozoravaju da će blokirati put koji preko njihovih imanja vodi do šume, ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

“Obavještavamo sve nadležne institucije da ćemo svim raspoloživim sredstvima stati u zaštitu šume iznad našeg sela, koju je država dala koncesionarima na korišćenje. Uradićemo to jer mi ne smijemo dozvoliti da se taj zaštitni pojas uništava. Ovaj šumski pojas štiti da se sa visokih planisnkih vrhova sniježne lavine ne sruče na sela”, kaže Rade Vlahović.

On priča da su mještani neposredno pred novogodišnje praznike morali ići u policiju da daju izjave u vezi sa tim problemom.

“Tražimo da se obustvavi svaki vid sječe šume na ovom potezu, jer niko nema pravo da nas, radi bilo čijeg interesa, seli sa vjekovnih ognjišta”.

Uloćani tvrde da bi svaka dalja sječa šume iznad ovog sela predstavljala ekocid nad prirodom.

“Naši preci su još od davnina brižno vodili računa o ovom zaštitnom pojasu šume, koji se nalazi ispod golog kamenitog brda, znajući šta on znači za Ulotinu. Radili su to jer zbog velikog nagiba na ovom terenu se često dešavaju lavine, kao i obrušavanje kamenja i stijena i to u svim godišnjim dobima. Naši očevi i djedovi nijesu djeci dozvoljavali da tu uberu jelku, što jasno govori koliko su značaja pridavali održavanju rastinja iznad naših kuća. Sada su se pojavili privilegovani pojedinci koji su krenuli da šumu uništavaju, ostavljajući za sobom veliki nered”, kaže Bratislav Vlahović.

Mještani Ulotine ističu da uzalud objašnjavaju nadležnim da se šuma o kojoj je riječ oduvijek smatrala visoko zaštićenom i da zbog toga nije bilo sječe.

Kažu i da nije pravo ni pošteno što ih niko nije obavijestio da je planirana sječa te šume.

“Bilo bi prirodno da se o ovakvom potezu, odnosno o sječi šume tamo gje je nikada nije bilo, organizuju javne rasprave. Da se o svemu čuje glas mještana. Međutim, nas niko ništa nije pitao, kao da i ne postojimo, iako se zna da naša bratstva ovdje žive vjekovima. To je prava sramota, jer smo mi o sječi šume saznali tek kad su se pojavili radnici Uprave za šume iz Andrijevica, koji su izvršili doznaku u tim odjeljenjima i obavijestili nas da je šuma pretvorena u ekonomsku i data koncesionaru na eksploataciju”.

Zeletin je velika planina koja pripada masivu Prokletija, a proteže se od andrijevičkog sela Kuti do Gusinja. Prirodnjaci ističu da je planina jedan od najočuvanijih biodiverziteta u Crnoj Gori, jako interesantnog reljefa, na kom se neprestano smjenjuju litice i grebeni, vrtače i jaruge, pašnjaci i lokve, listopadne i zimzelene šume prepune atraktivnih stogodišnjih stabala.

Vodoizvorišta poremećena, ugrožene zaštićene životinje

Mještani upozorovaju da bi sječa sječa šume u potpunosti poremetila i vodoizvorišta sa kojih se selo napaja vodom i da bi došlo do ugrožavanja rijetkih divljih životinjskih vrsta.

“Koncesionar je tokom prošle godine izvodeći radove... narušio i poremetio pojedina vodoizvorišta . Ako bi se nastavila dalja sječa šume, pravljenjem puteva i takozvanih vlaka, zatim korišćenjem raznog goriva i maziva, došlo bi i do ugrožavanja svih izvora pitke vode sa kojih se mještani snabdijevaju vodom. Uz to, u predjelu Zeletina žive zaštićene vrste životinja od mrkog medvjeda do srne, što znači da bi se ulaskom teških mašina i sječom šume uništila njihova staništa. Sve to govori da šuma iznad Ulotine, umjesto nemilosrdne devastacije, zaslužuje posebnu zaštitu”.

Bonus video: