Stopirajte Branu Mićunoviću posao, zemlja je pod sporom

“Tražimo da se privatna imovina Luketića iskoristi za razvoj kulture i prosvjete Budve, a ne u komercijalne svrhe privatnika”, rekao je Kentera...
125 pregleda 18 komentar(a)
Branislav Mićunović, Foto: Luka Zeković
Branislav Mićunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2016. 19:37h

Predstavnici Fondacije “Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane”, traže od Ministarstva održivog razvoja daBranislavu Mićunoviću ne dozvole gradnju hotelsko-poslovnog kompleksa na mjestu zgrade Zeta filma, upozoravajući da će Budva u suprotnom biti veoma oštećena.

Ta fondacija osnovana je kako bi se ispunila volja iz testamenta, a najvećeg budvanskog dobrotovra Toma Luketića, koji je prije devet decenija zavještao kompletnu imovinu - 40.000 kvadrata zemlje u srcu Budve, od Staroga grada do brda Spas, namijenjenih za školovanje djece iz Budve i Svetog Stefana.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma krajem aprila izdali su urbanističko-tehničke uslove, prvi dokument u proceduri dobijanja građevinske dozvole, kojim je na mjestu zgrade Zeta filma predviđena gradnja kule od 11 spratova.

Prema informacijama “Vijesti”, Mićunović još nije predao zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, ali je Fondacija upozorila resor Branimira Gvozdenovića - da je ta zemlja pod sporom.

“Nema časnijeg čina od onog koji je učinio Tomo Luketić kada je svoju imovinu, ogromne vrijednosti, ostavio gradu sa namjenom školovanja djece njegovih potomaka, ali i sve paštrovske i budvanske djece i omladine. Potomci Toma Luketića su, poštujući zakone i pravila zemlje i vremena u kom živimo, a po nalogu suda, osnovali Fondaciju čiji je zadatak da se bavi ispunjenjem testamentalne želje ovog velikog humaniste. Imam čast da budem član Upravnog odbora Fondacije od njenog osnivanja. U svom profesionalnom angažmanu u Opštini Budva bavio sam se ispunjenjem obaveza koje Opština ima, jer je nažalost uzurpirala, da ne kažem otela, imovinu Zaklade, gazeći i testament Luketića, ali i sva prava i promovišući otimačinu na štetu humanosti”, kazao je za “Vijesti” Marko Kentera.

Prema njegovim riječima, Fondacija je angažovala pravni tim kako bi vratila imovinu Luketića.

“Paradoks je da je sve do 1991. zemlja pripadala Zakladi, odnosno da je preživjela komunističku otimačinu. Onda je oteta upravo u ono vrijeme kada je u Budvi lažno promovisana restitucija. Nažalost i danas je slučaj da se punih usta na jednoj strani govori o pravednoj restituciji, a da na drugoj Opština Budva godinama iz fonda za restituciju otima milione eura, iako je od svake prodaje zemlje dužna da uplaćuje dio novca u taj fond. Odbija i da vrati zemlju Luketića, koju je bespravno i bez ikakvog pravnog utemeljenja prepisala na sebe. Tražimo povraćaj zemlje uvijek kada je to moguće, a na sudu je da u slučajevima kada to nije moguće odredi pravednu nadoknadu u skladu sa tržišnim uslovima. Građani moraju znati da Zaklada ne traži tu imovinu da bi se bavila komercijalnim aktivnostima ili da bi se bogatili članovi Fondacije, već je osnovana da bi se ispunio testament. Da se sredstva namjenski troše za školovanje djece ovog grada i druge, slične kulturne projekte od opšteg društvenog interesa. Sve to tjera nas da ne odustanemo i da se do kraja pred domaćim i eventualno međunarodnim sudovima, borimo protiv otimačine i interesa krupnog kapitala”, poručio je Kenetera.

On je kazao da Fondacija potražuje svu imovinu koju je Tomo ostavio, sa tačno specifikovanom namjenom.

“Fondacija insistira da se ispuni testament i da se zemlja koja je bila u vlasništvu Luketića vrati. Ne pravimo razliku između Zeta filma, parkinga pored ili drugih djelova, jer se zakon ne može poštovati parcijalno u odnosu na to ko je danas vlasnik onoga što pripada Zakladi Luketića”, tvrdi Kentera.

Dodao je da su se nadležni uglavnom oglušavali o obraćanjima Fondacije.

“Navodno je Ministarstvo odlučilo da do odluke suda sprovede zakonske obaveze i stopira postupak izdavanja dozvole za gradnju gdje se nalazi Zeta film. Treba sačekati da vidimo da li je to istina. Ako se ne stopiraju te procedure, opet će biti gomilanje štete za građane, jer će u konačnom država morati da plati ogromne penale zbog grubog kršenja zakona i zanemarivanja procedura koje su, uostalom, sami donijeli. Molimo da se, što je valjda i humano i ljudski, osim što je zakonito, ispoštuje testament i da se ogromna privatna imovina Luketića iskoristi za namjenu razvoja kulture i prosvjete Budve, a ne u komercijalne svrhe privatnika”, rekao je entera.

Gradonačelnik neće članstvo u Fondaciji

Kentera je kazao da su osnivači Fondacije, potomci Toma Luketića, u Upravnom odboru ponudili mjesto i predsjedniku Opštine Budva, ali da nije bilo pozitivnog odgovora.

“I to dovljno govori ko ima kakav odnos prema kulturi i obrazovnim potrebama sugrađana, ali i tome kakvu misiju zastupa ova Fondacija”, kazao je Kentera.

Vjerujemo da razmišljaju o sudskom sporu i mogućim novčanim kaznama

Kentera je kazao da niko u Fondaciji ne vjeruje da Ministarstvo ima smjelosti da izda dozvolu za Zeta film.

“Šteta koju bi u tom slučaju snosio grad Budva bila bi ogromna, a konkretan interes nikakav. Nadamo se, a i o tome smo ih pismeno informisali, da se u ovom slučaju neće zanemarivati sudski spor i moguće novčane kazne koje bi se u tom slučaju na kraju platile. Takođe se nadamo da će Ministarstvo Budvu gledati kao dio sopstvenog sistema, a ne kao neku tamo opštinu za koju ih ne interesuje da li će izgubiti sudski spor zbog otimanja imovine Luketića. Da ne govorimo o tome da je jasan interes lokalne zajednice - da se takva dozvola ne izda, već da se, prije svakog drugog poteza, vrati sve što pripada Fondaciji kako bi konačno i u što kraćem roku počela da se ispunjava njena misija školovanja djece i unapređenja kulture i testament Luketića”, naglasio je Kentera.

Bonus video: