Stopirajte gradnju kula na Slovenskoj plaži

Opština Budva podnijela tužbu Upravnom sudu protiv MORT-a zbog saglasnosti datoj turskoj kompaniji
3115 pregleda 1 komentar(a)
Projektovani izgled kula kod Jadranskog sajma, Foto: -
Projektovani izgled kula kod Jadranskog sajma, Foto: -

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je tužbu Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja - Direktorata glavnog državnog arhitekte, kojim je data saglasnost turskoj kompaniji “Mia investments” - da gradi hotel sa pet zvjezdica sa aprtmanima za tržište „Mia Budva“ - dvije kule od po 15 i 16 spratova na prostoru ispred Jadranskog sajma.

Resor kojim sada kordinira premijer Duško Marković prvo je poništio rješenje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da da saglasnost inostranim investitorima, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks ne odgovora prostoru na kome se gradi.

Iz Sekretarijata kojim upravlja Nikola Plamenac smatraju da Ministarstvo nije moglo da cijeni usklađenost idejnog rješenja sa smjernicima planskog dokumenta Izmjene i dopune DUP Budva centar, jer je prestao da važi.

Jedna od zamjerki opštinskog sekretarijata se i odnosilo na činjenicu da je bivši glavni državni arhitekta prije pola godine odbio da da saglasnost na idejno rješenje „Mia Budva“ i potvrdio rješenje budvanske glavne arhitektice, koje je ocijenila da hotelsko-apartmamski kompleks ne odgovora mediteranskom duhu. Turski investitori su izmijenili projekat, koji je praktično ostao isti, što je i konstatovala budvanska glavna arhitektica i ponovo odbila da da saglasnost.

Međutim, na mjestu glavnog arhitekte došlo je do smjene, a u isto vrijeme je i ministar Pavle Radulović podnio ostavku. Novi glavni državni arhitekta prihvatio je žalbu „Mia investments“, te dao zeleno svjetlo za idejno rješenje dvije kule. To je bilo i presudno da MORT da saglasnost da turski investitori mogu da urade glavni projekat, a potom i započnu gradnju.

U idejnom rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid, “Mia investments” namjerava da gradi hotel sa pet zvjezdica „Mia Budva“ sa ukupno 358 smještajnih jedinica sa ukupnim brojem gostiju 858. Gradnja je predviđena na parceli od 8.500 kvadrata, uknjižena na firmu „ Safiro beach“, iza koje po tvrdnjama biznismena Duška Kneževića, za kojim je raspisana potjernica, stoje Branimir Gvozdenović i Milo Đukanović, koje je i optužio da su mu oteli atraktivnu parcelu.

Druga strana je to demantovala. Budvanska opozicija, a sadašnja vladajuća koalicija godinama unazad je tvrdila da je u pitanju biznis Gvozdenovića, odnosno njegovog sina Marka. Turski investitori su u nekoliko navrta odbacili navode da u njihov projekt, u koji žele da ulože stotinu miliona eura, ima crnogorskih političara.

Zemljišni kompleks je pod hipotekama Pireus banke, zbog milionskih kredita, a takođe i staromještani vode borbu za povraćaj.

Bonus video: