Strahuje da od novca nema ništa: Odštetu za kuću čeka devet godina

Firma “Prvoborac” je četiri decenije eksploatisala kamenolom, a Bigović kaže da strahuje da će ostati bez ikakvog obeštećenja, iako mu je, nepravosnažnom presudom, određena nadoknada od 11.000 eura
102 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Bigović, Foto: Slavica Kosić
Milorad Bigović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.08.2017. 19:21h

Ni nakon devet godina nije završen sudski postupak u kome Milorad Bigović, penzioner iz sela Podi u zaleđu Herceg Novog, pokušava da naplati štetu koju je na njegovoj porodičnoj kući, kako tvrdi, prouzrokovao kamenolom.

Firma “Prvoborac” je četiri decenije eksploatisala kamenolom, a Bigović kaže da strahuje da će ostati bez ikakvog obeštećenja, iako mu je, nepravosnažnom presudom, određena nadoknada od 11.000 eura.

Priča da se na tu presudu žalio advokat “Prvoborca” i da time “samo kupuju vrijeme”.

“Nakon godina vještačenja, suđenja i življenja u kući koja prokišnjava, u kojoj instalacije rade samo povremeno, koja je nesigurna za život, ponadao sam se da je mojim mukama došao kraj”, kaže Bigović.

On je ocijenio da je 11.000 odštete malo za štetu koju je pretrpio, ali da je odlučio da se ne žali na presudu i da od tog novca kupi montažnu kućicu.

Njemu i dvojici njegovih komšija Osnovni sud u Herceg Novom ukupno je, kao naknadu za štetu, dosudio iznos od 34.500 eura.

Bigović kaže da strahuje da će “Prvoborac” ostati i bez novca i bez imovine i da oni neće dobiti obeštećenje.

Prije dva mjeseca, Osnovni sud u Herceg Novom blokirao je račun firme „Novi Prvoborac“, da bi spriječio izigravanje potraživanja bivših radnika koji su nezakonito ostali bez posla.

Ta mjera je donesena nakon što je sud izvršio uvid u četiri mjenice od po 100.000 eura, kojima su u firmi pokušali da prebace novac većinskom vlasniku - kompaniji “Mellie Investments” sa Britanskih Djevičanskih ostrva.

Prethodno je na istu firmu preneseno više od 173.000 kvadrata zemlje i 10.000 kvadrata objekata putem “prebijanja” dijela duga prijavljenog u stečaju, u iznosu od 2,1 milion eura.

Nakon te transakcije, “Novi Prvoborac” nema imovinu u Herceg Novom.

“Cilj vlasnika AD Novi Prvoborac je da opljačkaju imovinu firme, a onda nestanu”, saopštili su tada bivši radnici.

Bigović kaže da je materijalno i psihički iscrpljen dugotrajnim sudskim postupkom i životom u nehumanim uslovima i da je obolio...

Priča da u kući na Podima od 64 kvadrata sada može da koristi samo prostoriju od 9 metara kvadratnih.

Kaže da mu služi kao kuhinja, dnevna i spavaća soba, ali samo ljeti.

Tvrdi da je zimus spavao u tuđim kućama i da ne zna gdje će kada zima ponovo zakuca na vrata.

Bonus video: