Štrajk upozorenja u nikšićkoj "Koni konfekciji": Umjesto plata - obećanje

Zbog teške situacije u kojoj se preduzeće nalazi radnici su najavili da prihvataju isplatu 2-3 zarade i odustali od najavljenog generalnog štrajka
58 pregleda 1 komentar(a)
Radnice "Koni konfekcije" Nikšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radnice "Koni konfekcije" Nikšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.09.2012. 19:33h

Radnici nikšićke "Koni konfekcije" nezadovoljni su odgovorom poslodavca koji im je, umjesto isplate dijela januarske i kompletne februarske zarade, poslao dopis u kome ih obavještava da će pomenute plate biti isplaćene za četiri sedmice.

„Umjesto da nas obavijesti, kao što smo i očekivali, da ćemo primiti januarsku i februarsku platu, poslodavac je poslao dopis da će u periodu od četiri sedmice, od 24. septembra do 19. oktobra isplatiti tražene zarade i to kroz četiri jednake rate u iznosu od po 2.750 eura", kazala je predsjednica Sindikalne organizacije i Štrajkačkog odbora Milijana Novosel.

Osnovni razlog zamrzavanja štrajka je bio da se ne izgubi posao za izradu HTZ opreme za 'Merkator'", kazala je Novosel

Radnici "Konija", njih oko 40, 27. avgusta su počeli jednosatni štrajk upozorenja tražeći od poslodavca da im isplati sedam od osam zaostalih zarada i poveže radni staž za posljednjih nekoliko godina.

Zbog teške situacije u kojoj se preduzeće nalazi radnici su najavili i da prihvataju isplatu dvije do tri zarade i odustali od najavljenog generalnog štrajka.

„Nakon sastanka sa predstavnicima poslodavca zamrzli smo štrajk uz uslov da nam se do ponedjeljka 24. septembra isplati preostali dio januarske zarade i cjelokupni iznos februarske. Osnovni razlog zamrzavanja štrajka je bio da se ne izgubi posao za izradu HTZ opreme za 'Merkator'", kazala je Novosel.

Oni su se obratili dopisom poslodavcu tražeći isplatu dvije zarade, u protivnom će u ponedjeljak krenuti sa generalnim štrajkom.

"Uvijek smo prioritet davali socijalnom dijalogu i odrađivali poslove koji su nam nuđeni, trpeći besparicu, ali ukoliko u ponedjeljak ne postignemo dogovor, počećemo sa generalnim štrajkom", kazala je Novosel.

Radnici su krajem jula primili decembarsku zaradu koja je u prosjeku bila 192 eura.

Bonus video: