Štrajkački odbor: Sekretarka Policijske akademije nezakonito otpuštena

"Ko je dao mandat jednom čovjeku da uništava ovu instituciju i ko mu svakodnevno pruža neograničenu podršku i podsticaj za ovo bezakonje", pitaju u štrajkačkom odboru Policijske akademije
1737 pregleda 0 komentar(a)
Policijska akademija u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.07.2019. 19:07h

Sekretar Policijske akademije Radica Anđelić dokazala je pred danilovgradskim sudom da je nezakonito otpuštena sa te pozicije.

To je prvostepena odluka sutkinje danilovgradskog Osnovnog suda, Milice Jovović, saopšteno je iz štrajkačkog odbora Policijske akademije.

"Vijesti" saznaju da je usvojen tužbeni zahtjev Anđelićeve, kojim je tražila da se nezakonitim proglasi rješenje o otkazu.

To su saopštili iz štrajkačkog odbora PA, ističući da uskoro počinje naplata za samovolju i bezakonje u toj ustanovi, u kojoj je, kako tvrde, broj sudskih postupaka po osnovu rada odavno prešao dvocifren broj.

Oni ističu da su i ranije obavještavali javnost da je Anđelić ostala bez posla u svojoj 66. godini života i da Šaranović sem ličnih motiva za taj čin nije imao nijedan argument.

"Doživljavajući svoju funkciju kao bogom dato pravo da sudi i presuđuje, ne birajući sredstva i bez trunke časti i morala direktor Akademije razbacuje sredstva građana Crne Gore, jer posledica njegovih odluka će biti odštetni zahtjevi koji će opteretiti budžet Akademije".

Ističu da je Akademija u ovom mjesecu po izgubila još jedan sudski spor u iznosu od 15.000 eura.

"Nadamo se da će postupci koji su pokrenuti od strane nezakonito suspendovanih nastavnika pred osnovnim su sudom u Danilovgradu brzo biti predmet odlučivanja suda, a samim tim se i otkloniti posledice nasilja koje se u kontinuitetu sprovodi od strane Bobana Šaranovića. Sve ovo nije dovoljno ministru prosvjete Damiru Šehoviću da preduzme mjere i razriješi Šaranovića dužnosti. Već preko svog sekretara i predsjednika Upravnog odbora Omera Mehmedovića u kontinuitetu i aktivno podržava njegovo bezakonje", napisali su iz Štrajkačkog odbora.

Oni tvrde da su Mehmedović, Šaranović i jedan broj članova UO 28. jula održali sjednicu, ignorisali nalaz Prosvjetne inspekcije i u prisustvu članova iz reda zaposlenih "koji su izabrani pravnim, profesionalnim, ljudskim i moralnim nasiljem" mijenjali Statut Akademije, donijeli novi Pravilnik o regrutaciji i selekciji i usvojili finansijski izvjestaj za prošlu godinu:

"I na taj način nanijeli štetu instituciji, usvajajuci ova važna akta i dajući legitimitet svim prethodnim povredama zakona. Svjedoci smo da se u ovom trenutku prema učenicima primjenjuje Pravilnik o kućnom redu čije je donošenje bila inicijalna kapisla za sva daljnja dešavanja od oktobra prošle godine, kojim se u potpunosti mijenja način rada Akademije i učenici tretiraju kao obespravljena gomila. Pravilnik o kucnom redu se primjenjuje, a učenici još nijesu ostvarili uvid u njegov sadržaj niti im je dostupan. Formiraju se komisije za polaganje završnih popravnih ispita mimo zakona. Predmetni profesori ne učestvuju u polaganju ispita i ako učenici nijesu tražili njihovo izuzece".

Oni dodaju da je postalo besmisleno nabrajati sve povrede zakona koje su svakodnevica na Akademiji.

"Uz stalne opstrukcije, pritiske, prijetnje sve do sada uspijevamo da se odupremo postavljajuci pitanja - ko stoji iza Bobana Šaranovića? Ko je dao mandat jednom čovjeku da uništava ovu instituciju i ko mu svakodnevno pruža neograničenu podršku i podsticaj za ovo bezakonje?"

Bonus video: