Strane misije obaviještene o stanju u sindikatu Vojske

Do sada su, kako stoji u dopisu, podnijete dvije krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu protiv odgovornih starješina u Vojsci za kršenje Ustava Crne Gore
0 komentar(a)
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.03.2011. 11:27h

Pritiscima prema rukovodstvu Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore (SOVCG) ostvaruju se indirektni, ali jaki pritisci na članstvo i sve zaposlene kroz neosnovanu osudu i presudu predsjedniku sindikata da je obraćajući se putem medija grubo prekršio Zakon o Vojsci, navodi se u dopisu koji je proslijeđen stranim misijama u Crnoj Gori.

Kako stoji u dopisu i zaposleni koji su podnijeli tužbe za osnivanje prava iz radnog odnosa tretirani su kao "nelojalni građani"

Oni su saopštili da se diskriminatorsko postupanje ogleda kroz zabranjivanje i potpunu opstrukciju sindikalnog organizovanja, vršenje pritiska i ucjenjivanje članova i rukovodstva da se odreknu članstva u SOVCG, zabranu kretanja i sindikalnog rada, kao i osnivanje i podržavanje paralelnog sindikata radi suprostavljanja i stavljanja u drugi plan SOVCG.

Kako stoji u dopisu i zaposleni koji su podnijeli tužbe za osnivanje prava iz radnog odnosa tretirani su kao "nelojalni građani", dok su nasuprot tome paralelnom sindikatu pruža potpuna logistička i svaka druga podrška, medijski se afirmiše za šta se koriste resursi Vojske Crne Gore.

"Potpuno se ignorišu napori SOVCG da se uspostavi komunikacija sa starješinama i obezbijede propisani uslovi za rad, pritisci, ucjene, mobing i prijetnje sa ciljem isčlanjenje zaposlenih iz SOVCG i učlanjenja u suprostavljeni sindikat, sve to čineći kroz grubu zloupotrebu sistema komandovanja i službenog položaja, uslovljavanje da se na razgovor dođe bez predsjednika", navodi se u dopisu.

Strane misije o svemu obaviještene

Od 28.09.2010.godine, kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje Sindikalne organizacije u Vojsci Crne Gore, nadležni u VCG i Ministarstvu odbrane su se oštro suprostavili težnjama za sindikalno organizovanje zaposlenih u, a zatim i njihovim aktivnostima i radu

"Koliki pritisak trpe članovi i sama organizacija govori i činjenica da je za vrlo kratak period više od 100 članova napustilo SOVCG. Veliki broj pritisaka smo dokumentovali i spremni smo da vam ih predočimo, kao i što smo spremni da ih predočimo nadležnim državnim organima", saopštili su oni.

Do sada su, kako stoji u dopisu, podnijete dvije krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu protiv odgovornih starješina u Vojsci za kršenje Ustava Crne Gore, zbog pritisaka, ucjena i ponižavanja vojnika Crne Gore, a zbog udruživanja u SOVCG članovi su predstavljeni kao neprijatelji države i naroda.

Od 28.09.2010.godine, kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje Sindikalne organizacije u Vojsci Crne Gore, nadležni u VCG i Ministarstvu odbrane su se oštro suprostavili težnjama za sindikalno organizovanje zaposlenih u, a zatim i njihovim aktivnostima i radu.

Keković i Hasanaga Čobaj apelovali su na predstavnike stranih misija u Crnoj Gori da pomognu da se prevaziđe teško stanje u kojem su se našli pripadnici SOVCG.

Bonus video: