Strani ekspert za plagijate stiže u maju

Konsultant će se finansirati iz kredita Svjetske banke, u okviru projekta "Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost" (HERIC), vrijednog 12 miliona eura
61 pregleda 8 komentar(a)
copy paste, plagijat, Foto: Shutterstock.com
copy paste, plagijat, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.03.2016. 19:42h

Ministarstvo prosvjete raspisalo je oglas za angažovanje konsultanta za prevenciju plagijata.

U oglasu piše da se očekuje da će najvjerovatnije konsultant iz inostranstva početi sa radom u maju, a posao završiti do septembra.

Predviđeno je da obavlja sljedeće poslove: definisaće pristup i pripremiti plan rada, izvršiti analizu relevantnih sistema na prevenciji plagijata u Evropi i potencijalnu primjenu u Crnoj Gori, uraditi analizu svih relevantnih zakona i dokumenata koji se odnose na ovu oblast, analizirati aktuelna ograničenja u toj oblasti i raspoloživih resursa i uspostaviti saradnju i obezbijediti stalnu komunikaciju/koordinaciju sa članovima projekta i Ministarstva.

Konsultant će se finansirati iz kredita Svjetske banke, u okviru projekta “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost” (HERIC).

"Crna Gora je dobila kredit u iznosu od 12 miliona eura od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za HERIC projekat. Ministarstvo namjerava da dio sredstava iz tog kredita odvoji za plaćanje konsultantskih usluga po ugovoru za savjetnika za prevenciju plagijata. Svrha ovog servisa je da angažuje savjetnika za obavljanje studije izvodljivosti, koja će obuhvatiti detaljne analize i predložiti najadekvatniji i održiv sistem za sprečavanje plagijata u Crnoj Gori. Predloženi sistem treba da bude visoko pouzdan, precizan, efikasan i prihvatljiv za visokoškolske ustanove", piše u oglasu.

Predviđeno je i da će za njegov rad biti potrebna dva putovanja u Crnu Goru, ukupno pet radnih dana, prvi u ranoj fazi prilikom konsultacija sa nadležnima, a drugi za prezentaciju studije izvodljivosti.

Zainteresovani moraju dostaviti informacije koje ukazuju da su kvalifikovani za obavljanje usluga (CV, brošure, opis sličnih zadataka obavljenih, iskustvo u sličnim uslovima, itd).

Ponudu mogu da pošalju i firme ili druge organizacije, ali kvalifikacije individualnog konsultanta će biti osnova selekcije, predviđeno je konkursom.

Kandidat mora da ima najmanje sedam godina iskustva u visokom obrazovanju, kao i rad na savjetovanju institucije visokog obrazovanja ili centralne vlasti na različitim razvojnim procesima, poznavanje relevantnih prevencije EU za plagijat, iskustvo i detaljno poznavanje dizajniranja i sprovođenja za štite od plagijata u sistem visokoškolske ustanove, iskustvo u radu sa donatorskim organizacijama i institucijama, a prethodno radno iskustvo u Crnoj Gori biće prednost.

Oglas će biti otvoren do 11. aprila.

Bonus video: