Stručnjaci upozoravaju: zetska pastrmka pred istrebljenjem

Pejović je kazala da je frapantan podatak da je 70-ih godina urađena posljednja studija o ribljem fondu u Crnoj Gori, a da pokazatelji monitoringa životne sredine pokazuju da se riblji fond smanjuje.
142 pregleda 0 komentar(a)
riba, Foto: Musicarenje.com
riba, Foto: Musicarenje.com
Ažurirano: 24.03.2011. 19:36h

"Nedostatak kvalitetne baze podataka na osnovu koje bi se donosile značajne strateške, političke odluke o životnoj sredini dovodi institucije u situaciju da kardinalno griješe i daju saglasnosti za nešto što može imati dugoročne loše posljedice po prirodno okruženje Crne Gore", kazala je direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović.

Ona je na konferenciji za novinare povodom početka projekta Repopulacije zetske mekousne pastrmke kazala da su takvi projekti dobar način da Agencija dobije što više podataka.

"Ovo je prilika da se kroz slične projekte na mnogo ozbiljniji način, i u svjetlu saradnje sa Albanijom oko korišćenja resursa Skadarskog jezera, konačno desi dobra i ozbiljna analiza ribljeg fonda", kazala je Pejović.

Pejović je kazala da je frapantan podatak da je 70-ih godina urađena posljednja studija o ribljem fondu u Crnoj Gori, a da pokazatelji monitoringa životne sredine pokazuju da se riblji fond smanjuje.

Uz pomoć NVO sektora

Ona je rekla da će se Agencija uz pomoć NVO sektora pozabaviti tim problemom, prepoznati uzroke i sanirati posljedice.

Profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta Danilo Mrdak objasnio je projektat ima za cilj oporavak populacije zetske mekousne pastrmke, te da će u kontrolisanim uslovma mrijestiti jedinke iz divljine.

"Na taj način značajno ćemo podići stepen preživljavanja mlađi ove vrste. Plan je da se divlja riba umrijesti u uslovima mrestilišta, da podižemo oplođenu ikru i nakon toga mlađ vrtimo nazad u rijeku Zetu", kazao je on.

Zetska mekousna pastrmka, koja je nastanjivala rijeku Zetu, a nerijetko i Moraču, zaštićena je zakonom još od 1982. godine. Nekada je bila veoma brojna, a tokom posljednje tri decenije, dovedena je gotovo do istrebljenja.

Mrdak je ukazao da je osnovni razlog za to krivolov, loše gazdovanje rijekama tokom devedesetih godina.

"Smatramo da je došlo vrijeme da popravljamo naše greške iz prošlosti u cilju očuvanja naših prirodnih rijetkosti o kojima nerijetko, ali sa punim pravom, pričamo sa ponosom", poručio je Mrdak.

Nebriga prema prirodi

Izvršni direktor NVO Green Home Darko Pajović istakao je da u Crnoj Gori ima dosta primjera lošeg odnosa i nebrige prema prirodi.

Prekomjerni lov, ribolov, nedozvoljene eksploatacije biljnih vrsta, smatra on,"mnoge su vrste dovele do praga da se jedino uz pomoć društva i države mogu vratiti na mapu biološke raznovrsnosti".

Kako je kazao Mrdak projekat je počeo, urađene su pripremne faze, a uz pomoć Sportsko-ribolovnog društva iz Danilovgrada urađeni su i probni izlovi.

"Već tri jedinke smo smjestili u uslove ribogojilišta, koji nam je ustupio Đoko Radulović i u narednom periodu pokušaćemo da oformimo desetak jedinki. U decembru nakon mrijesta pustićemo matice i mužjake nazad u Zetu, a mlađ ćemo naredne godine u aprilu, nadamo se, vratiti u rijeku", kazao je on.

Bonus video: