Stub za struju zarobio imanje

Porodica Dragojević iz Bogišića tvrdi da je Cedis bez odobrenja na njihovo imanje postavio banderu i provukao komšijski kabl i da su zato onemogućeni da bilo šta rade na placu. Iz Cedisa to negiraju
8622 pregleda 7 komentar(a)
Dragojevići tvrde da je stub nakrivljen od težine kabla koji nosi, Foto: Privatna arhiva
Dragojevići tvrde da je stub nakrivljen od težine kabla koji nosi, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.08.2019. 21:44h

Porodica Adama Dragojevića iz tivatskog naselja Bogišići na svom imanju ne može da izvodi bilo kakve radove, jer je, kako tvrde, Crnogorski elektrodistributivni sistem (Cedis) kroz njihov plac položio strujni kabl za komšijin objekat.

Osim toga, kako su ispričali “Vijestima”, sa imanja ne bi mogli da premjeste ni čokote vinove loze, jer su iz Cedisa prije nekoliko godina, nakon što je pao stari, novi stub za struju, bez saglasnosti porodice, postavili na imanje Dragojevića.

Iz Cedisa tvrde da je sporni stub “na istoj lokaciji već skoro dvije decenije”. Dragojevići to negiraju, a da je stub nekada stajao na drugom mjestu, potvrđuju mapom, koju je Adam snimio u prostorijama Cedisa u Tivtu.

“Prije dvije decenije stub je postavljen pored naše kuće, uz dvorište, ali je iz nekog razloga pao. Nadležni su prije desetak godina na svoju ruku postavili novi stub na naš plac. On nije dobro učvršćen i vremenom se nakrivio pod težinom i zbog natezanja kabla i sada stoji naslonjen na našu odrinu (krevet vinove loze, prim. aut.). Stub je opasan, niz njega ide nezaštićen napojni kabl, sa kojeg se strujom napaja naš komšija Englez. I da nije na našem placu, već na ulici, taj stub predstavlja opasnost”, tvrdi Dragojević.

Porodica zbog premještanja lokacije stuba nije reagovala ranije jer, kako kažu, nisu ni boravili u selu.

“U to vrijeme, selo je bilo prazno, ulica koja prolazi pored našeg imanja je i bila samo ulica za našu kuću. O svemu što se događalo znao je samo naš komšija Englez, ali on je ćutao, jer su radovi išli njemu u korist. On je tako i dobio struju za svoju kuću, jer je kabl sa kojeg se napaja priključen na banderu koja je sada na našem imanju i dijelom je ukopan u naše dvorište. Mi zbog toga ne smijemo ništa da radimo kako ne bismo oštetili kabl i da nas ne bi pobila struja. Kad smo radili fasadu na kući, nismo smjeli ni skelu da postavimo”, rekao je Dragojević “Vijestima”.

Tvrdi i da ih iz Cedisa nikad nisu pitali za dozvolu za te radove.

“Oni su bez pitanja i naše saglasnosti postavili stub gdje njima odgovara i prokopali naše dvorište, kako bi provukli strujni kabl za komšiju”, kazao je on.

Dragojevići su se početkom ljeta žalili Cedisu.

“Dolazili su njihovi zaposleni iz Tivta i rekli da je stub tehnički ispravan i da nije opasan. A stub je nakrivljen i naslonjen na odrinu. Ako bih htio da pomjerim ili maknem odrinu, ne mogu, jer bi taj stub pao”, kaže Dragojević.

Iz Cedisa su “Vijestima” kazali da ta kompanija i EPCG mrežu ne grade proizvoljno, “već shodno planovima”, te da za sve moraju da pribave i odgovarajuće dozvole.

“U slučaju mreže koju pominjete, izgrađena je u skladu sa tada važećom regulativom i standardima, na propisanoj udaljenosti od objekata koji su dvije decenije unazad zatečeni na terenu i napajala je veći broj potrošača, uključujući i objekte porodice Dragojević”, kazali su iz Cedisa.

Tvrde i da je porodica iz Bogišića “gradnjom i dograđivanjem objekta kršila Zakon o energetici”, te pitaju “na osnovu koje dozvole je izgrađen/dograđivan objekat koji se oslanja na stub za distribuciju električne energije”. Dodaju i da “stub nije oslonjen na ‘krevet’ od loze, već je učvršćen betonskim postoljem”.

Na licu mjesta se može vidjeti da je stub postavljen u betonsko postolje, ali je, što se takođe vidi, nakrivljen i oslonjen na gvozdenu konstrukciju koja drži vinovu lozu.

Iz Cedisa negiraju i tvrdnje porodice da je sporni stub nakrivljen zbog težine i zatezanja strujnog kabla.

“Stub je nakrivljen zbog gradnje/dograđivanja objekta porodice Dragojević”, kažu iz Cedisa. Kazali su i da ta porodica “ne dozvoljava zamjenu postojećeg stuba, betonskim”, što su im ponudili iz Cedisa, “već traže izmještanje”.

Dragojevići napominju da stub i ne nosi kabl sa kojeg se njihovi objekti napajaju strujom, već da je uloga tog stuba samo da drži kabl njihovog komšije. Dodaju i da je komšija obezbijedio sve uslove za napajanje sa drugog stuba, koji je na ulici.

Iz Cedisa kažu da im to rješenje nije poznato, ali dodaju da bi komšija mogao dobiti struju iz drugog pravca, što bi podrazumijevalo “polaganje kabla za koje je potrebno obezbijediti određene dozvole, i to za kopanje rova od otprilike 100 metara, kao i riješiti imovinsko-pravne odnose sa vlasnicima zemljišta kuda bi se prekopavalo”.

Dragojevići kažu da je sve to već završeno.

“Rješenje je njima jasno, jer je komšija postavio bužir, ukopao ga je kroz ulicu od stuba do brojila. Ostalo je samo da se provuče napojni kabl, a to sve znaju njihove kolege iz tivatskog Cedisa”, poručuje Adam Dragojević, uvjeren da u konkretnom slučaju nema drugih problema, osim toga ko će da snosi troškove izmještanja infrastrukture koja se sada nalazi na imanju te porodice.

Bonus video: