Student pokušao da zaradi preko ljeta: Taksiranje je gorak hljeb

“Odmah sam prvog dana imao peh. Kada sam krenuo da preuzmem vožnju, pukla mi je guma"
90 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 19:57h

Student mašinstva iz Pljevalja Obrad Vojinović pokušao je tokom raspusta da zaradi neophodan novac taksirajući, ali se ubrzo uvjerio da teško može da stigne na obje strane.

On je želio da zaradi novac za školarinu i malo lagodniji studentski život, ali je brzo odustao jer je shvatio da bi morao da se odrekne mnogih stvari, čak dovede u pitanje i završetak studija.

“Počeo sam da taksiram, jer sam želio da iskoristim ljeto na pravi način. Namjeravao sam da uštedim nešto novca za semestar i uživam u nekim stvarima, 'za svoj groš'. Imao sam elana za rad, taksiranje me privlačilo i mislio sam da taj posao nije uopšte težak. To je za mene bio pravi izazov”, kazao je Vojinović.

Nakon samo nekoliko dana, međutim, shvatio je da je posao mnogo zahtjevniji nego što je zamišljao.

“Potrebno je da čovjek bude sposoban, kako fizički tako i psihički, jer je u opisu posla taksiste da se susreće svakodnevno sa raznim ljudima”, objasnio je .

Vojinović je radio po 10 časova dnevno i uvjerio se da taksiranje iziskuje mnogo vremena i odricanja.

Vojinović je radio po 10 časova dnevno i uvjerio se da taksiranje iziskuje mnogo vremena i odricanja

“Radio sam od četiri popodne do dva ujutru. Osim vožnje, dosta vremena oduzima predaja vozila i brojanje pazara, tako da se ispostavlja da sam deset sati provodio na poslu. Kada počnu predavanja, bilo bi neizvodljivo da studiram i radim istovremeno. Nešto bi moralo da trpi, a to bi najvjerovatnije bio fakultet”, smatra Vojinović.

On tvrdi da bi se možda i odlučio da studira i uporedo taksira kada bi imao sigurnu platu.

Pojasnio je da je radio na procenat, 30 odsto od ukupnog pazara, a često je ostajao praznih ruku zato što je “grad u julu bio pust, jer su svi pobjegli iz ovog žaropeka”.

“Odmah sam prvog dana imao peh. Kada sam krenuo da preuzmem vožnju, pukla mi je guma. Pomislio sam da me potjerao maler, ali sam kasnije shvatio da je to možda znak da se za sad držim knjige, pa će nakon toga biti kako je zapisano”, kroz šalu je dodao.

Vojinović je rekao da zna mnogo svojih kolega koji studiraju i rade i da ne želi da slijedi njihov primjer, jer je dosta njih odustalo od studija, a neki odugovlače sa ispitima jer ne mogu da stignu da ih spreme od obaveza na poslu.

“Vjerovatno bih i ja završio tako, pa sam na vrijeme odlučio da za mene nema rada dok ne dobijem diplomu”, kazao je Vojinović.

On je samo jedan od brojnih studenata koji pokušavaju da zarade koji euro, kako bi povećali svoj skromni džeparac i sastavili kraj s krajem.

Galerija

Bonus video: