Student vraćen iz Bugarske, optužuje profesore

Dekan Fakulteta Duško Bjelica, odbacio je optužbe Macanovića, tvrdeći da je student samovoljno odlučio da napusti nastavu
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2011. 20:16h

Student druge godine Fakulteta za sport Milisav Macanović, rekao je “Vijestima” da je suspendovan sa nastave smučanja u Bugarskoj i natjeran da se snalazi kako zna i umije da dođe kući u Nikšić.

Dekan tog fakulteta Duško Bjelica je negirao studentove tvrdnje, i kazao da je Macanović nastavu napustio samovoljno.

Macanović tvrdi da je nakon noći prespavane u iznajmljenoj sobi, o svom trošku, od srijede ujutro do četvrtka oko ponoći, putovao autobusima i vozom, preko Sofije, Beograda i Podgorice.

„Jedina moja krivica je što nijesam, kao smučar već 15 godina, bukvalno radio sve što i moje kolege početnici, a kažnjen sam na više načina, od verbalnog ponižavanja, preko tjeranja da pješačim sa opremom, do snalaženja u povratku i ostavljenih 370 eura koje su mi roditelji jedva obezbijedili. Da nije bilo plemenitog vlasnika agencije „My travel“, koji mi je dao novac za povratak i pomogao mi da pronađem saobraćajne veze, ne znam šta bi bilo sa mnom“ kazao je Macanović.

Dekan Fakulteta Duško Bjelica, odbacio je optužbe Macanovića, tvrdeći da je student samovoljno odlučio da napusti nastavu, uprkos ubjeđivanju predmetnih profesora da to ne čini.

Pio alkohol na stazi?

„Riječ je o zvaničnoj nastavi predviđenoj programom, na kojoj, iako je u Bugarskoj, važe sva pravila, a to je da svi budu na nastavi i da se obučavaju od strane predmetnih nastavnika“, kazao je Bjelica „Vijestima.

Macanović to, kako je objasnio, nije uradio, već je napustio nastavu, a na stazi je u pauzama konzumirao i alkohol.

„Ne može on tako“, poručio je Bjelica.

Macanović je u grupi od 60-ak studenata i desetak profesora i saradnika, u Ski centru „Bansko“ boravio od 20. januara.

„Profesor mi je rekao da moram da skijam plug (klip) kao i drugi. Međutim, u narednoj vožnji nijesam držao štapove za srednji dio (tako uče da pravilno drže ruke) kao početnici i opet me opomenuo da vozim kao i oni ili će me udaljiti sa seminara“, rekao je Macanović.

On je ispričao da je profesoru tada rekao da nije došao u Bansko da, nakon 15 godina, nazaduje i da počne da mrzi skijanje, a da mu je on odgovorio da nije na zimovanju, nego na nastavi.

„Rekao je ’Drži štapove kao i ostali ili ću te udaljiti’, nakon čega sam, u afektu, napustio čas i otišao da skijam. Na pauzi sam pokušao da razgovaram s njim, da se izvinim, ali me ignorisao dok je čekao u redu za kafu, a kada smo se pakovali za povratak, počela je golgota“ rekao je Macanović.

Bjelica očekuje rješenje do ponedjeljka

Umjesto da sa ostalima autobusom ide do hotela, morao je pješke.

„U hotelu mi je bio zakazan sastanak u 17 sati, ali mi nijesu dozvolili da prisustvujem. Kasnije sam obaviješten da sam suspendovan i da ujutro (utorak) moram da napustim hotel. To je bilo jedino obraćanje profesora meni, a sjutradan, nakon što sam našao smještaj u drugom hotelu, bezuspješno sam pokušao da razgovaram i sa dekanom, profesorom Duškom Bjelicom. U prolazu mi je samo rekao ’Razgovaraćemo kada se vidimo u Nikšiću, ako se opametiš’. Prespavao sam, a onda autobusom do Sofije, vozom do Beograda, pa opet busom do Podgorice“ ispričao je Macanović.

Milisavov otac Željko kazao je da je „ogorčen postupkom pomenutih profesora sa seminara, prema svom djetetu, a njihovom budućem kolegi“.

„Mi kao ozbiljna univerzitetska jedinica želimo da se studenti obrazuju na najsavremeniji način, i da se nastava izvodi prema planu, a on je jedini od 51 studenta koji su bili na skijalištu, napustio nastavu“, rekao je Bjelica, i poručio da će organi fakulteta, u skladu sa normativama, riješiti taj problem.

„Očekujem da se to riješi do početka nastave, do ponedjeljka“, rekao je Bjelica.

Nije se vratio o svom trošku

Iz agencije „My travel“ su potvrdili da se Macanović vratio uz njihovu pomoć, a saopštili su da im je i sam Macanović kazao da je samovoljno napustio nastavu, jer nije htio da radi određene vježbe.

Sav novac koji je Macanović uplatio za odlazak na skijalište, a nije potrošio do napuštanja nastave, vraćen mu je, potvrđeno je „Vijestima“ iz te agencije.

Bonus video: