Studente uče o bezbjednosti računarskih sistema, dekanica: Nemamo novca za adekvatnu zaštitu

"Prije dvije godine naš sajt je takođe hakovan. Tada nije bilo ciljane poruke, ali smo imali probleme sa podacima na njemu”
83 pregleda 9 komentar(a)
PMF, hakovan, Foto: Screenshot
PMF, hakovan, Foto: Screenshot
Ažurirano: 24.01.2016. 11:58h

Zvanični sajt Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Podgorici hakovan je juče ujutru.

Na početnoj strani je bila postavljena fotografija NATO zastave, sa porukom "NATO ubice, krvave su vam ruke, nijeste dobrodošli ovdje."

Poruka je ispisana i na engleskom jeziku. Nakon hakovanja sajt je ubrzo ugašen.

Studenti PMF-a, na smjerovima za računarske nauke, pored ostalog, polažu i ispiti iz bezbjednosti računarskih sistema, a kao izborni imaju i predmet kriptografija.

“Vijesti” su kontaktirale dekanicu PMF-a Žanu Kovijanić koja je saopštila da nemaju dovoljno novca da adekvatno obezbijede sajt fakulteta.

“Nisam u zemlji, ali sam obaviještena šta se dogodilo. Ne znam kako se to dogodilo. Neko se vjerovatno igrao. Komunicirala sam sa našim sistem inženjerom, koji je sajt privremeno ugasio”, kazala je Kovijanić.

Dodala je da to nije prvi put da hakeri obaraju sajt fakulteta.

"Prije dvije godine naš sajt je takođe hakovan. Tada nije bilo ciljane poruke, ali smo imali probleme sa podacima na njemu”, rekla je Kovijanić.

Dodala je da je sajt fakulteta dosta nesiguran.

"Potreban je novac da se adekvatno obezbijedi i da ovakvi napadi hakera budu blokirani”, kazala je Kovijanić.

U posljednje dvije godine bilo je nekoliko hakerskih napada u Crnoj Gori.

U početkom septembra prošle godine napadnut je sajt Auto-moto saveza Crne Gore. Tada je ostavljena poruka "Bezbjednost je samo iluzija", koju je potpisao Cyber Team Rox. U istom mjesecu 2014. hakovan je i sajt Socijaldemokratske partije (SDP). Na sajtu je tada postavljen amblem Kosova Warrior Group (KWG).

"Mi smo albanski hakeri, ništa nas ne može zaustaviti, jedino Alah", navedeno je u septembru 2014. između ostalog na hakovanom sajtu SDP-a.

Bonus video: