Studenti "Bezbjednosti i kriminalistike" tuže Pravni fakultet

"Tri godine uprava Pravnog fakulteta nije bila u stanju da nam obezbijedi licencu", poručuju studenti
620 pregleda 9 komentar(a)
Pravni fakultet Podgorica, Foto: Luka Zeković
Pravni fakultet Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.11.2012. 18:34h

Studenti smjera Bezbjednost i kriminalistika, revoltirani zbog nemogućnosti da specijalističke studije završe na podgoričkom Pravnom fakultetu, poručili su da su im prekršena studentska prava i da će zbog toga tužiti fakultet.

Desetak visokoškolaca obratilo se redakciji "Vijesti" ističući da su dobili informaciju da se do 16 časova mogu prijaviti na neki od tri smjera na Pravnom fakultetu.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore u utorak je donio odluku da ove studijske godine specijalističke studije na tom smjeru ne budu organizovane.

"Uslovljeni smo upisom na ta tri smjera ili gubimo godinu dana jer moramo da pauziramo. Tri godine uprava fakulteta nije bila u stanju da nam obezbijedi licencu i sad moramo da brinemo šta ćemo i gdje nakon treće godine.

"Planiramo da se obratimo sudovima tužbom jer su sva naša prava kao studenata prekršena zbog toga što se nijesmo upisali na vrijeme"

Sada su nam dali mogućnost da se upišemo na pravo kada su svi prvi kolokvijumi završeni", kazali su studenti, koji su željeli ostati anonimni zbog, kako su kazali, mogućih problema u budućem školovanju.

Njihova prava kao studenata na dom, studentski kredit i stipendije prekršena su, jer su, čekajući na odluku o tome da li će nastava krenuti, istekli svi rokovi za prijave.

"Planiramo da se obratimo sudovima tužbom jer su sva naša prava kao studenata prekršena zbog toga što se nijesmo upisali na vrijeme. Imali smo i predavanja što nas je na neki način uvjeravalo da će studija biti, iako nijesmo mogli dobiti nikakav dokument ni potvrdu o studiranju. Neko mora da odgovara za ovo jer je sve rađeno mimo zakona", istakli su studenti.

Studenti su o mogućnostima da upišu dva smjera “Kriminalističko suprotstavljanje savremenim oblicima kriminaliteta” i “Sistem zaštite ličnosti, objekata, imovine i poslovanja” bili obaviješteni na sajtu fakulteta. U tom obavještenju pisalo je da je predviđen upis za po 50 kandidata na oba smjera.

Ipak, krajem oktobra upravljačko tijelo fakulteta koje vodi tu ustanovu nakon smjene bivšeg dekana Draga Radulovića, obavijestilo ih je da se mogu upisati samo na ustavno–pravni, krivično–pravni i međunarodno–pravni smjer.

Konkursa nije bilo

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore na sjednici održanoj početkom nedelje donio je odluku da specijalističke studije na odsjeku Bezbjednost i kriminalistika počnu naredne školske godine, te da se konkurs za upis raspiše na proljeće. Predsjednik UO Duško Bjelica tada je kazao da studenti nijesu mogli predavati dokumenta jer konkursa za upis nije ni bilo.

Dodatan problem predstavlja i to što se ne mogu svi zainteresovani upisati na krivično-pravni smjer koji im je najsrodniji

"Četvrta godina ne postoji. Ako je neko i raspisao konkurs onda je to bez saznanja UCG i bez utvrđenog iznosa školarine. Ako ih je neko okupljao da ih zabavlja ja to ne znam", kazao je Bjelica.

On je naveo i da su fakulteti dužni da upišu studente tri nedelje prije početka nastave, što nije bio slučaj sa tim smjerom.

Državo, jesmo li pravnici ili kriminalisti?

Dodatan problem predstavlja i to što se ne mogu svi zainteresovani upisati na krivično-pravni smjer koji im je najsrodniji, već mjesta ima samo za njih 15. Visokoškolcima nije jasno ni to šta će po struci biti nakon tri godine kriminalistike i jedne prava.

"Ne znamo jesmo li pravnici ili kriminalisti nakon ovakvog obrazovanja. Eto to pitanje postavljamo i nadležnim za visoko obrazovanje u državi. Nije nam jasno zbog čega se sada ne može studij organizovati, ali se zato možemo usred semestra upisati na neki drugi", poručili su oni.

Teško mi je, ali ćemo sve stoički podnijeti

Rukovodilac programa Bezbjednost i kriminalistika Velimir Rakočević kazao je “Vijestima” da su preduzeli sve da te studije imaju kontinuitet. “U aprilu smo dobili akreditaciju, a za licencu smo poslali sve što je trebalo u junu.

Bojim se da sada mnogi od njih neće htjeti da upišu druge smjerove koji su im ponuđeni i da će zbog toga pauzirati godinu dana

Tek sam u oktobru saznao da je nemamo i da dokumenta stoje u Ministarstvu, a 30. oktobra smo dobili licencu. Ispunili smo sve uslove koji su bili potrebni za organizovanje specijalističkih studija i očekivali smo da će Upravni odbor to verfikovati”, kazao je Rakočević.

On je kazao da su prethodno evidentirali kandidate zainteresovane za četvrtu godinu studija, za koje su se mogli prijaviti samo studenti koji su završili osnovne studije na smjeru Bezbjednost i kriminalistika.

“Mislili smo da ćemo samo nastaviti sa radom. Jeste da bismo počeli malo kasnije nego drugi, ali smo mogli produžiti semestar u januaru i omogućiti mladim ljudima da nastave obrazovanje.

Bojim se da sada mnogi od njih neće htjeti da upišu druge smjerove koji su im ponuđeni i da će zbog toga pauzirati godinu dana. Nadam se da će razumjeti situaciju. Teško mi je što se ovo desilo, ali se nadam da ćemo to stoički podnijeti”, istakao je Rakočević.

Bonus video: