Studenti demantjuju Mujovićevu matematiku: Prolaznost nije 60 odsto

“Ispod nivoa i časti svakog poštenog, radnog i vrijednog studenta FPN-a je da ga ocjenjuje osoba koja bi i na testu iz opšte kulture pala, što je bezbroj puta dokazano na predavanjima na koja su studenti i te kako dolazili”.
166 pregleda 18 komentar(a)
Ranko Mujović, Foto: Savo Prelević
Ranko Mujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.07.2017. 06:36h

Predmet Međunarodno javno pravo na Fakultetu političkih nauka (FPN) prijavilo je 138 ljudi, od kojih je položilo 16 i kasnije pred Komisijom još 15, te nije jasno na osnovu čega profesor Ranko Mujović tvrdi da je prolaznost 60 odsto.

To piše u odgovoru grupe studenata FPN-a, koji potpisuje studentkinja Jovana Jović.

U odgovoru Mujoviću studenti ističu da je prekršio Pravila o studiranju, jer niko ne zna koliko bodova nosi koja aktivnost, niti koliko bodova student ima pred završni ispit:

“Ispod nivoa i časti svakog poštenog, radnog i vrijednog studenta FPN-a je da ga ocjenjuje osoba koja bi i na testu iz opšte kulture pala, što je bezbroj puta dokazano na predavanjima na koja su studenti i te kako dolazili”.

Studenti FPN-a nedavno su zahtijevali komisijsko polaganje iz predmeta Međunarodno javno pravo, žaleći se na visoke kriteriijume Mujovića i optužujući ga za neetičko ponašanje tokom časova, ali i za seksualno uznemiravanje. Više studenata prijavilo je upravi FPN da ih Mujović ponižava, te da ne uspijevaju kod njega da polože ispit, iako se mnogo trude.

Dekan tog fakulteta Saša Knežević rekao je da je od 23 studenta ispitu pred komisijom pristupilo 19, a položilo njih 15. Knežević je prekjuče kazao “Vijestima” da će vijeće FPN-a da razmotri na narednoj sjednici dalji angažman Mujovića na toj univerzitetskoj jedinici, i to na zahtjev Studentskog vijeća.

Uprava Univerziteta Crne Gore (UCG) ranije je najavila da neće tolerisati zloupotrebe položaja i neetičko ponašanje, ističući da će se slučajem Mujovića pozabaviti Sud časti i Centar za kontrolu kvaliteta.

Mujović je odbacio optužbe studenata, uz tvrdnju da su to “potpune neistine” i dodao da stoji na raspolaganju organima UCG, jer nema šta da krije.

U odgovoru studenata piše da su u toku semestra imali priliku da od Mujovića čuju da je “Svjetska banka organ UN, da Španija ima pravo veta kao stalna članica Savjeta bezbijednosti, kako se Tramp sastaje sa predsjednikom Japana, a Crna Gora ulazi u EU možda i prije Hrvatske (gdje će se pridružiti Moldaviji)”.

To, tvrde, jasno pokazuje da ne samo da studenti FPN-a nemaju problem sa visokim kriterijumima, nego i da “nema tako niskog kriterijuma po kojem bi sam Ranko Mujović ikada položio ispit”.

“Da li je potrebno polemisati o ponašanju osobe koja ne poštuje osnovna ljudska prava, onda kada studentu ne dozvoljava da na ispitu odgovori na pitanje koje je izvukao, uz usiljen cinični podsmijeh i umišljen monolog? Da li je potrebno polemisati o čovjeku koji je bez stida seksualno uznemiravao nekoliko koleginica, za šta su ga one i prijavile?”, zaključuje se u odgovoru koji potpisuje Jovićeva.

Bonus video: