Studenti ekonomije: Edukativna snaga Bjelicinih rečenica

"Djelo je sažeto na 257 stranica, B5 formata; ilustrovano sa 15 fotografija lopte (među njima jedna je sa više lopti); 70 tabela, 145 dijagrama i 19 konturograma"
122 pregleda 40 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.11.2014. 21:45h

Studenti Ekonomskog fakulteta UCG i Studija menadžmenta u Bijelom Polju na ironičan način komentarisali su naučnu studiju "Repulzija sportskih lopti" predsjednika Upravnog odbora Univerziteta CG Duška Bjelice.

""Naučno djelo" o kome je ovdje riječ, naslovljeno je Repulzija sportski lopti – Naučna studija. Djelo je sažeto na 257 stranica, B5 formata; ilustrovano sa 15 fotografija lopte (među njima jedna je sa više lopti); 70 tabela, 145 dijagrama i 19 konturograma. Sadržajno, Naučna studija obuhvata: predgovor, tri dijela (glave), zaključak, literaturu i respektabilnu bibliografiju autora (188 jedinica od čega se 9 nalaze na SCI listi!)", navodi se u saopštenju studenata

"Međutim, ono što ovu Naučnu studiju čini posebno vrijednom je autorov doprinos metodologiji naučno-istraživačkog rada. Naime, idući u susret znatiželji akademaca, autor ih lišava dosadne priče o: predmetu, metodu, clju istraživanja i hipotetičkom okviru. Uz to, empatija koju autor iskazuje prema čitaocu zaslužuje sve pohvale. Naime, autor s pravom računa da čitanje tzv. fusnota izaziva zamor očiju. Zato ih i nema u ovoj Naučnoj studiji. U suprotnom, da je naveo sve reference iz impozantne literature (ukupno 66 bibliografskih jedinica od čega je 55 na engleskom jeziku!) koju je koristio za njenu izradu, umor bi se mogao pretočiti u akutno oboljenje. Tim povodom, autor ne samo da zavrjeđuje posebno poštovanje već i zahvalnost čitaoca", navode studenti.

Dodaju da je autor vodio računa i o vremenu potrebnom da se razumije naučna građa koju prezentuje.

"Međutim, to su rečenice od višenamjenske koristi, među kojima se naročito ističe njihova edukativna snaga. Primjera radi, dovoljno je izdvojiti par njih da se to potvrdi: 1.“Razvojem civilizacije standard života ljudske vrste je sve viši. Porastom standarda čovjek je mogao sebi da dobar dio svog životnog vijeka posveti svojim emocijama.” (str. 5); 2. “Tjelesna naprezanja se ispoljavaju najviše u sportskim takmičenjima. Takmičenje može da se odvija u nadmetanju ko će jače, ko će brže i ko će duže.” (str. 5); 3.„U Univerzumu ne postoji ništa.“ (str. 14); 4.“Sva živa bića koja žive u tom fluidu (vazduh) se od rođenja navikavaju na njega i naročito posebno ga ne osjete... Svaki laik može da utvrdi postojanje otpora vazduha ako istom nekom lakom pločom zamahne kroz vazduh punom površinom ili sečimice. Ako bi se studiozno zamislio, utvrdio bi da je otpor vazduha tim veći ako se brže zamahuje, odnosno, otpor vazduha je tim veći ako je površina upravna na zamah veća.” (str. 14)".

Oni se pitaju šta se na osnovu izrečenog može zaključiti.

"S padom životnog standarda smanjuje se vrijeme koje čovjek može da posveti svojim emocijama. Sirotinjo uživaj, vidiš da nemaš kad da se emocionalno iscrpljuješ; Oni koji su mislili da su, primjera radi, Stefka Kostadinova, Jelena Išinbajeva, Havijer Sotomajer, Sergej Bubka.... takmičarke i takmičari – se grdno varaju; Takođe, ubuduće nipošto u takmičare ne ubrajajte, padobrance, jedriličare, strijelce, skakače u Akapulku, ronioce na dah..., Svi koji su učili o zvijezdama, planetama, planetoidima, kometama, meteorima – učili su uzaludno jer je to pogrešno. Istovremeno, bilo bi poželjno da to što prije shvate i istraživači u CERN-u i NASI da uludo bacaju toliki novac, već da se on iskoristi u druge svrhe; Nema potrebe da se studiozno zamislite kako bi utvrdili da je otpor vazduha tim veći ako se brže zamahuje, odnosno, otpor vazduha je tim veći ako je površina upravna na zamah veća. Štedite svoje mentalno zdravlje od studioznih zamisli!", stoji na kraju saopštenja studenata Ekonomskog fakulteta UCG i Studija menadžmenta u Bijelom Polju

Bonus video: