Studenti FPN-a dobili podršku od kolega sa Filološkog fakulteta

Studenti FPN-a su pokazali snagu i odlučnost da odbrane ono što su njihove potrebe i želje...
107 pregleda 0 komentar(a)
Fakultet političkih nauka, Foto: Zoran Đurić
Fakultet političkih nauka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.04.2016. 18:20h

Studenti Fakulteta političkih nauka mogu računati na podršku kolega, u svojoj borbi za opstanak svih smjerova na toj univerzitetskoj jedinici, poručio je predstavnik visokoškolaca Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) Željko Radulović.

Crnogorski visokoškolci danas proslavljavaju Dan studenata, u znak sjećanja na Žarka Marinovića, studenta prava, koji je ubijen 1936. godine u Beogradu, u aprilskom štrajku.

Radulović je, u razgovoru za “Vijesti”, ocijenio da se crnogorski studenti suočavaju sa velikim izazovima, te da je predstojeća reorganizacija na UCG jedan od trenutno najvećih.

Komentarišući zahtjev kolega sa FPN, koji od univerzitetskih vlasti traže da nađu drugi način za reorganizaciju fakulteta, a da to ne bude gašenje pojedinih studijskih programa, on ističe da podrška kolega sa Filološkog, a vjeruje i sa ostalih jedinica UCG, neće izostati.

“Studenti FPN-a su pokazali snagu i odlučnost da odbrane ono što su njihove potrebe, ali i pozicija koju ta ustanova ima i treba da ima u svim državama. FPN u svim sistemima visokog obrazovanja ima posebno mjesto i značaj. Tako treba da bude i kod nas, pa stavovi studenata koji imaju podršku profesora i međunarodnih eksperata iz oblasti politikologije, moraju da budu uvaženi. Studenti će uvijek podržavati jedni druge kada se radi o njihovim interesima i zahtjevima”, poručio je Radulović.

Univerzitetske vlasti, na čelu sa rektorkom Radmilom Vojvodić, planiraju i promjenu načina studiranja, pa će tako od 2017. biti ukinuta četvrta, specijalistička godina, a biti uvedene dvogodišnje master studije.

Radulović ističe da većina studenata podržava dosadašnji sistem (4+1).

”Ne treba se voditi tim da je na svim fakultetima najlakše usvojiti isti sistem studija, već treba uvažiti specifičnosti univerzitetskih jedinica”, smatra on.

Prema njegovim riječima, model 3+2 je u skladu sa praksom većine univerziteta u Evropi.

“Dobar je za mobilnost, ali studenti moraju da imaju garancije u pogledu mogućnosti da master studije budu budžetske, te da se propisi usklade sa onim što je planirana nova struktura programa na UCG”, naveo je predstavnik visokoškolaca.

Radulović dodaje i da su reforme uvijek potrebne, pogotovo ako donose poboljšanje, te da su studenti uključeni u njihovo planiranje i realizaciju kako na fakutetima, tako i na nivou UCG.

”Nećemo se boriti protiv promjena. Ukazujemo na teme i pitanja koja su za nas značajna i očekujemo da ćemo dobiti dobru poziciju sa koje će UCG krenuti u evropsku reakreditaciju, a prije svega vodeći se interesom studenata koji treba da budu u centru sistema visokog obrazovanja”, naveo je on.

Radulović napominje da je politika zašla u sve pore društva, pa ni studentska populacija nije izuzetak, jer je “na ovaj ili onaj način zadužila” veći dio studentske populacije.

”Ali vjerujem da studenti imaju snage i potencijala da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju, te da se zajednički bore za svoju bolju poziciju u društvu. Politika nije baš najbolji način za to”, zaključio je Radulović.

Nije tačno da ćutimo i da smo apatični

Upitan da li smatra da je studentska populacija apatična, zbog čega se posljednjih dana sa UCG moglo čuti da su studenti “bura u čaši vode”, Radulović smatra da "studenti ne ćute".

"Studenti znaju da se bore i ukazuju na probleme, što je pokazao i Ekonomski i Filozofski fakultet u prethodnom periodu, gdje se jasno vidjelo kolika je snaga studenata. Pobune nijesu sporadične, nego se kontinuirano i kroz institucije sistema ukazuje na probleme, a brojni su i drugi načini da se položaj studenata unaprijedi i studenti pokažu snagu”, ocijenio je Radulović.

Poziva nadležne da obiđu nikšićki Studentski dom

Radulović navodi da još nema vidljivih pomaka kad su u pitanju uslovi u studentskim domovima, pogotovo u nikšićkom.

"I dalje je prostor skučen i premali da primi sve studente pa su prinuđeni da plaćaju privatni smještaj. Takođe, ono što je problematično u domovima i generalno na našem fakultetu jeste higijena, koja je na dosta niskom nivou. Imamo obećanje da će uskoro početi izgradnja novog doma u Nikšiću, koji čekamo dugi niz godina i napokon se nadamo da će se i to riješiti, te da će studenti koji studiraju u Nikšiću imati smještaj i hranu kakvu zaslužuju”, naveo je on.

Bonus video: