Studenti iz Nikšića nisu znali u koje će autobuse

Svi studenti koji imaju stare mjesečne karte koje važe do 5. aprila mogu besplatno da se voze autobusima novog prevoznika, a onda će morati da kupe nove.
165 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 17:34h

U 13,15 časova ispred „Sinčela“ na mjestu određenom kao autobusko stajalište za studente bila je nesvakidašnja slika – dva autobusa, dva različita prevoznika i studenti koji su mogli da biraju kojim će prevozom da idu.

Nije u pitanju nikakva nova linija koja je uvedena za studente, niti povlastica i „luksuz“ da od sada, umjesto jednog, imaju dva autobusa i dva prevoznika. Došlo je ili do nesporazuma prevoznika ili do „borbe“ za putnike.

Studenti su do 31. marta putovali „Nikšić-prevozom“. Od danas studenti su dobili novog prevoznika. U pitanju je firma „Lalatović“ koja je posao dobila na tenderu koji je izašao u januaru.

„Izašli smo iz fakulteta i vidjeli autobus bez oznake da je za prevoz studenata i đaka. Pitali smo putnicu koja je bila unutra i saznali da je u pitanju naš prevoz. Začudio nas je autobus koji do tada nijesmo imali priliku da vidimo i koji je bio u strašno lošem stanju.

I šoferi su nam bili nepoznati. Ušli smo i kada smo stigli do prvih semafora, na naše čuđenje, krenula je priča o plaćanju karte, iako imamo mjesečne karte koje nam važe do 5.aprila.

Tada smo saznali i da je u pitanju drugi prevoznik. Zamolili smo šofera da stane kako bi izašli i vratili se nazad da čekamo prevoz za koji imamo karte“, ispričala je „Vijestima“ Radmila Đurišić koja je sa kolegama u 10 do 12 krenula „pogrešnim“ autobusom.

Za razliku od nje studenti koji su u 10,30 čekali autobus za Podgoricu ostali su bez prevoza. Pojedini su zbog toga propustili i kolokvijum.

„Na kolokvijum je trebalo da idem u 10,30. Međutim, kada smo došli vlasnik ’Nikšić-prevoza’ nam je saopštio da on više ne saobraća, jer mu je ugovor istekao juče i da od danas vozi “Lalatović prevoz”. Ali, novi prevoznik se nije pojavio, a stari, sa kojim imamo više nego dobru saradnju nam je objasnio da ne smije da vozi, jer bi platio kaznu“, kazala je Anđela Bajović, student Elektrotehnike.

Studenti su nazvali Ministarstvo saobraćaja koje im je saopštilo da će po njih doći autobus, koji se pojavio tek u 10 do 12, kada je bio termin za drugu liniju.

„Ne naginjemo mi ka bilo kom prevozniku već samo želimo da nas vozi onaj koji pruža najbolje uslove. U ’Nikšić prevozu’ imamo klimu, udobnost, sa njima smo se sprijateljili. Godinama sa njima putujemo i navikli smo na njih“, kazala je Anđela dok je u ruci držala peticiju, koju je potpisalo 75 studenata.

Peticiju, u kojoj traže adekvatan prevoz sa terminima koje su do sada imali, proslijediće Ministarstvu saobraćaja.

„Tražimo samo da i dalje imamo autobus svakih 40 minuta, koji je udoban, čist i siguran“, kazala je Bajović.

Kolege i ona stajali su ispred autobusa „Nikšić prevoza“ i čekali da vide čime će da idu.

Nije prvi put

„Ovo nije prvi put da se žalimo. Bilo je slučajeva kada nas je inspekcija izbacivala iz autobusa jer je bilo više putnika nego što je dozvoljeno. Prevoznik nije mogao da odluči ko će od studenata da uđe u autobus, a ko da ostane vani već bi nas sve primio i zbog toga što je nama činio uslugu plaćao je i kaznu“, tvrdi Anđela.

Suvlasnik „Nikšić prevoza“ Gorčin Kovačević koji je sa vozačem čekao da vidi da li će se u terminu predviđenom za polazak pojaviti novi prevoznik kazao je da je u petak ujutro obavio nekoliko vožnji, jer nije želio da studenti ostanu bez prevoza, te da je htio da ispoštuje dugogodišnje korisnike.

U 10,30 je odlučio da više ne vozi, jer nije smio da rizikuje da ga zaustavi neko od inspekcije i naplati mu kaznu.

„Imali smo ugovor koji smo potpisali na neodređeno, dok se ne završi tender i obezbijedi drugi prevoz. Konkurisali smo na tenderu i niko nas iz Ministarstva saobraćaja nije obavijestio da li smo na njemu dobili ili ne.

Od kolege Lalatovića sam prije dva saznao da je on dobio na tenderu i da od 1.aprila počinje sa vožnjom. Tada sam pozvao Ministarstvo i saznao da je novi prevoznik Lalatović. To mi je usmeno rečeno, jer ništa zvanično nijesam dobio“, tvrdi Kovačević.

U 13,15 po studente je došao novi prevoznik i od vozača Miša Šobera, vlasnika druge kompanije koji je pomogao kolegi Lalatoviću da dan završi kako treba, „Vijesti“ su saznale da svi studenti koji imaju stare mjesečne karte koje važe do 5. aprila mogu besplatno da se voze autobusima novog prevoznika, a da će onda morati da kupe nove, kao i da su zadržani svi termini koji su do tada važili.

Većina studenata ušla je autobus novog prevoznika, a oni „vjerni“ „Nikšić prevozu“ otišli su sa njim, jer je on imao redovnu liniju u 13,35 i otišao na Autobusku stanicu da primi putnike bez indeksa.

Kolege do posljednjeg

Vlado Lalatović je bio iznenađen situacijom jer, kako tvrdi, imao je dogovor sa Kovačevićima da „Nikšić prevoz“ juče preveze studente, a on da sa linijom startuje u ponedjeljak.

„Dogovorili smo se da ja počnem u ponedjeljak i bio sam iznenađen kada sam saznao da su studenti u jednom trenutku ostali bez prevoza.

Pozvao sam Kovačevića i pitao ga zašto nije poštovao dogovor, kazao mi je da ne smije zbog inspekcije.

Bio sam iznenađen takvim raspletom događaja, pozvao Ministarstvo saobraćaja i sve im objasnio.

Odmah sam se organizovao – poslao svoje autobuse, ali pozvao i kolegu da mi pomogne da se dan završi uspješno, i da studenti ne ispaštaju, kazao je Lalatović.

Bonus video: