Studenti iz Nikšića traže ostavku predstavnika

Dekan Barović je kazao da je uprava oba fakulteta odlučila da im odobri organizovanje javnog časa u amfiteatru, ali da niko od studenata nije došao do dekanata da provjeri da li su se pozitivno odredili prema njihovom zahtjevu ili ne
1899 pregleda 0 komentar(a)
U holu fakulteta, Foto: Svetlana Mandić
U holu fakulteta, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.04.2019. 15:48h

Grupa studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta, koji traže održavanje javnog časa, i ovog četvrtka okupila se u holu ispred dekanata, i ovoga puta zatražila ostavke studentskih predstavnika.

Aleksandra Brajović je poručila “svim nekorumpiranim predstavnicima studenata u vijeću da daju ostavke i da im se priključe da zajedno izvrše reformu vijeća preko kojeg bi mogli da djeluju” i najavila nastavak prikupljanja potpisa za održavanjem javnog časa.

“Dekan Filozofskog je rekao da će nam biti spona u razgovoru sa vijećem koga mi osporavamo jer ne poštuje svoj status, a samim tim smatramo ako ne poštuje statut ne može poštovati ni nas. Dekanica Filološkog je rekla da na svoju ruku ne može raditi ništa i da će se konsultovati sa dekanom Filozofskog koji prethodnih dana nije bio prisutan, pa samim tim do dijaloga i konsultacija nije ni došlo. Nastavljamo našu borbu za javni čas, i ako treba svakog četvrtka ćemo se okupljati dok ga ne dobijemo”, poručila je Brajović.

Kako je kazala oni samo traže „slobodu govora i poštovanje njihovih prava“.

„Ono što je prošlog četvrtka dekan rekao, a što me je vrlo pogodilo je da je 40 pobunjenih studenata malo da bi dobili pravo na javni čas. Mi smo za manje od sat vremena sakupili preko 180 potpisa, tako da nas nije samo 40”, kazala je Brajović.

Prošlog četvrtka dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović ponudio je studentima da 17.aprila prisustvuju sjednici Vijeća fakulteta i iznesu sve probleme. Studenti su to odbili i odlučili da umjesto sjednice traže ostavke predstavnika studenata koji su, kako tvrde, netransparentno izabrani.

Dekan Barović je kazao da je uprava oba fakulteta odlučila da im odobri organizovanje javnog časa u amfiteatru, ali da niko od studenata nije došao do dekanata da provjeri da li su se pozitivno odredili prema njihovom zahtjevu ili ne.

“Za vrijeme prošlog protesta rekao sam im da ćemo zakazati sjednicu Vijeća fakulteta i da dođu njihovi predstavnici i iznesu njihove probleme. Njihov predstavnik je bio saglasan ali u međuvremenu su, kako saznajem, rekli da ih ne interesuje sjednica Vijeća, a ja više nemam namjeru da o tome polemišem”, poručio je Barović.

Što se tiče studentskog vijeća Barović je kazao da je to stvar studenata, da su oni birali svoje predstavnike i da i žele ne smiju da se miješaju u ta pitanja.

Bonus video: