Studenti nisu zainteresovani, osim za ispite - moraju razviti kritički stav

Potpisi se odnose i na podršku za formiranje komisije za kontrolu korupcije na Univerzitetu, te na angažovanje najboljih studenata kao demonstratora na fakultetima
132 pregleda 0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Boris Pejović
univerzitet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2011. 15:37h

Na fakultetima Univerziteta Crne Gore (UCG) sjutra će početi potpisivanje podrške Setu studentskih mjera koje se, između ostalog, odnose na formiranje komisije za kontrolu korupcije i uvođenje avgustovskog roka za polaganje ispita.

Predsjednik Studentskog parlamenta UCG, Petar Golubović, kazao je agenciji MINA da su reakcije studenata na najavljenu akciju pozitivne i očekuje će prikupiti veliki broj potpisa.

"Siguran sam da će svi studenti podržati našu inicijativu, a mislim da neće samo oni koji fizički ne budu prisutni za vrijeme skupljanja potpisa“, rekao je Golubović.

Tražiće i osposobljavanje studetskih klinika

On je kazao da se potpisi odnose na uvođenje avgustovskog roka za polaganje ispita, osposobljavanje studentskih klinika i formiranje disciplinske komisije koja će se baviti nesavjesnim, nedoličnim i neakademskim ponašanjem profesora na Univerzitetu.

"Potpisi će se odnositi i na podršku za formiranje komisije za kontrolu korupcije na Univerzitetu, kao i na angažovanje najboljih studenata kao demonstratora na svojim fakultetima“, naveo je Golubović

On je rekao da bi za formiranje disciplinske komisije, koja će se baviti nedoličnim ponašanjem profesora na Univerzitetu, prije svega trebalo donijeti pravilnik o disciplinskom postupku i odgovornosti profesora.

"On bi se sačinio po uzoru na Pravilnik o disciplinskom postupku i odgovornosti studenata. Studentsko vijeće bi pokretalo postupak po prijavi onog čija su prava, eventualno, povrijedili profesori ili drugi članovi akademskog osoblja“, rekao je on, dodajući da bi prvostepeni disciplinski organ bila disciplinska komisija.

Komisiju bi, kako je naveo, činila tri člana, od kojih obavezno jedan student iz studentskog Parlamenta, kao i predstavnik Senata Univerziteta.

"Pravilnikom bi se propisale određene disciplinske mjere, koje bi se izricale u zavisnosti od težine povrede i njene posljedice. Neke od mjera koje bi mogle da se izreknu bile bi javni ukor, opomena i izvinjenje, možda i novčana kazna, a u krajnjoj liniji i isključenje profesora sa Univerziteta“, rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, to su predlozi i mišljenja koje bi Senat trebalo da razmotri, koriguje i usvoji.

Ako za nešto ne znate, ti ne znači da toga i nema

Golubović smatra da bi na Univerzitetu trebalo da postoji tijelo koje će se baviti i pitanjem korupcije.

Mislim da studenti treba da budu solidarniji i da pokažu interesovanje za stvari koje se ne tiču samo studiranja

Golubović je kazao da bi se takva komisija bavila prijavama korupcije.

"Da bude tu kao tijelo kome student može, anonimno, da prijavi koruptivnu radnju koja bi se ispitala“, pojasnio je on.

Kritički stav se nosi iz kuće, potom uči i na fakultetu

Golubović smatra da studenti u Crnoj Gori nijesu previše zainteresovani za stvari koje ih se tiču, osim polaganja ispita, i da je prisutna apatija.

"Mislim da studenti treba da budu solidarniji i da pokažu interesovanje za stvari koje se ne tiču samo studiranja. Moraju da razvijaju kritički stav i da svoje stavove iznose bez ustezanja i straha od eventualne kazne“, naveo je on.

Golubović je ocijenio da bi kritički stav kod studenata trebalo da izgrađuju roditelji, a onda i profesori na fakultetima.

"Ali, oni treba da razvijaju i potenciraju stav koji će proizvesti konstruktivnu kritiku, koja će doprinjeti poboljšanju“, ocijenio je on.

Studentska aktivnost, kako je naveo, uvijek treba da vodi boljitku društva i države u cjelini, a društvo treba da podrži takav vid aktivnosti.

"S druge strane, država koja misli na svoje mlade i ima jasnu viziju budućnosti, u studentskom aktivizmu treba da vidi šansu za napredak“, zaključio je Golubović.

Bonus video: