Studenti optužuju Mujovića i za seksualno uznemiravanje, on sve negira

"Oni koji traže komisijsko polaganje su isti oni koji ni na predavanja nijesu dolazili”, tvrdi Mujović za "Vijesti"
671 pregleda 40 komentar(a)
Ranko Mujović, Foto: Savo Prelević
Ranko Mujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2017. 06:54h

Profesor Pravnog fakulteta Ranko Mujović odbacio je optužbe studenata Fakulteta političkih nauka da je mali procenat prolaznosti na predmetu međunarodno javno pravo, koje on predaje, i da zbog toga dio njih traži komisijsko polaganje ispita.

Mujović, koji je ranije zbog sumnji u korupciju bio pod istragom Specijalnog tužilaštva, međutim tvrdi da ga sumnjiče akademci koji ne pohađaju predavanja.

A studenti su optužili profesora i za neetičko ponašanje i tvrde da u Studentskoj službi FPN “postoje pritužbe protiv Mujovića i za seksualno uznemiravanje pojedinih koleginica”.

Da postoje ovakve prijave, potvrdio je Studentski parlament UCG u jučerašnjem saopštenju. U njemu se navodi da su “među žalbama dostavljenim upravi FPN i one koje se tiču i navodnog neetičkog ponašanja profesora prema pojedinim studentima”.

"To su potpune neistine. I stojim na raspolaganju organima Univerziteta Crne Gore, jer nema šta da krijem. O tome svjedoče svi zapisnici - od prisustva predavanjima, do polaganja ispita u amfiteatru pred svim studentima”, kazao je Mujović "Vijestima".

UCG je prije dva dana najavio da će se pritužbama studenata FPN pozabaviti Sud časti, na čijem je čelu profesor Pravnog fakulteta Dražen Cerović, i Centar za kontrolu kvaliteta. Poručili su da je "nedopustiva bilo kakva zloupotreba pozicija u akademskoj zajednici, bez obzira da li se radi o nastavnicima ili studentima” i da “neće dozvoliti ponašanje profesora koje je suprotno normama Etičkog kodeksa, niti manipulisanje akademskim pravilima".

Profesor Mujović tvrdi da je "prolaznost iz njegovog predmeta na FPN-u preko 60 odsto”. “I radi se o visokim ocjenama. Dakle, oni koji traže komisijsko polaganje su isti oni koji ni na predavanja nijesu dolazili", tvrdi on.

Dekan FPN Saša Knežević nije odgovorio “Vijestima” na pitanja da li je fakultet već podnio predstavku organima UCG u vezi sa ovim slučajem i kada će to uraditi, te da li je provjeravao tvrdnje o navodnom seksualnom uznemiravanju.

Vijeće studenata FPN, saopštili su, održalo je vanrednu sjednicu zbog velikog broj primjedbi u vezi sa načinom ispitivanja i sprovođenja procesa ocjenjivanja iz predmeta koji predaje Mujović.

Profesor Mujović na FPN je angažovan na osnovu internog oglasa UCG za predmet međunarodno pravo. I ranije je bilo prijava protiv njega. Bivša specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović je 2010. provjeravala anonimnu prijavu protiv Mujovića zbog korupcije i zloupotrebe položaja, koja je na kraju, kako su tvrdili iz tužilaštva, odbačena zbog nedostatka dokaza.

Studenti: Uprava brzo reagovala, formirane komisije

Vijeće studenata FPN-a je jednoglasno odlučilo da uputi zahtjev upravi Fakulteta da je neophodno da se ispune svi zahtjevi studenata koji se tiču formiranja komisija za predmete koje predaje Mujović, saopštili su. Uprava je, kako navode, brzo formirala komisije u skladu sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju, a koja će ispitati 25 studenta koji su uložili žalbu i tražili odgovaranje pred komisijom.

"Među žalbama su i one koje se tiču i navodnog neetičkog ponašanja profesora prema pojedinim studentima. Isti su predati od strane studenata upravi fakulteta, koja će preduzeti dalje korake. U tim nastojanjima, putem Studentskog parlamenta UCG i predstavnika studenata u Sudu časti i Odboru za kvalitet, težićemo da se sva studentska prava ispoštuju i uvaže, a od Suda časti očekujemo reakciju kakva dolikuje aktuelnoj situaciji", poručili su studenti.

Rakočević: Ne tolerišem nezakonitost

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević potvrdio je “Vijestima” da mu je kolega sa FPN proslijedio dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem.

On je kazao da stoji na raspolaganju upravi UCG, te da neće tolerisati bilo kakve nezakonite radnje bilo kojeg profesora ili studenta.

"Od kad sam ja dekan, protiv profesora Mujovića nije bilo pritužbi na Pravnom fakultetu. Svakako, sve je neophodno ispitati, a to će učiniti organi UCG”, kazao je Rakočević.

Bonus video: