Studenti pokrenuli medij: Vrijeme je za radio KRŠ!

“Mislimo da je prošlo vrijeme devedesetih i vrijeme je da studenti budu pokretači svega kulturnog i urbanog u zemlji”, poručio je Filip Radenović
319 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 15:29h

Akademci će uskoro imati mogućnost da ispolje svoju kreativnost na studentskom radiju KRŠ, koji je osnovala grupa studenata Fakulteta političkih nauka (FPN) u Podgorici.

Kako je kazao jedan od osnivača “Kreativne radio škole”, Filip Radenović, ideja za nastanak radija došla je zbog čestih žalbi studenata novinarstva Fakulteta političkih nauka, da dobijaju diplome, a da pri tom nikada nisu ušli u televizijski ili radijski studio, ali “i zbog milion drugih studentskih problema za koje nikada niko nije čuo”.

“Zaista je poražavajuće da studenti nemaju svoje glasilo, dok ga cjelokupni region bivše Jugoslavije ima! Jedan radio Študent iz Ljubljane je konkurent velikim medijskim kućama u Sloveniji i pravo glasilo studenata iz te Slovenije”, kazao je Radenović.

On je objasnio da će Radio, koji će početi sa radom narednih mjeseci, nuditi mogućnost pripravničkog staža za nekoliko studenata, ali da su najveći problem finansije. Naime, iako su su studenti dobili frekvenciju, nabavili dio opreme i dobili prostorije, za cjelokupan projekat je potrebno približno 25.000 eura.

Radenović je rekao da su slali dopise mnogim privatnim firmama i kompanijama, ambasadama i ministarstvima, sa potpisima rektora, dekanice i koordinatorke studijskog programa Novinarstvo.

“Svega nekoliko privrednih subjekata nas je finansijski pomoglo ali i to je nedovoljno za stvaranje finansijske konstrukcije radija”, kazao je on.

Radenović je kazao da je u planovima i saradnja sa studentskim radio-stanicama iz regiona, i najavio da će, usljed velikog promovisanja kiča i šunda na mnogim frekvencijama, “radio KRŠ biti totalna avangarda na radijskom nebu Crne Gore”.

Radio će prenositi koncerte bendova i nastupe producenata i DJ-eva uživo, ali će promovisati i nauku, kulturu, pozorište, kao i studente Muzičke akademije sa Cetinja.

“Mislimo da je prošlo vrijeme devedesetih balkanskih godina i da je vrijeme da studenti budu pokretači svega kulturnog i urbanog u zemlji”, poručio je Radenović.

“Kreativna radio škola” će biti i prilika za praktičan rad studenata Fakuleta političkih nauka, Muzičke akademije, Elektrotehnickog fakulteta, ali i Fakulteta vizuelnih umjetnosti na Univerzitetu Mediteran i drugih. Radio KRŠ, koji će se emitovati na frekvenciju od 99.000 mhz, osnovali su, pored Radenovićai Iva Malešević i Đorđe Stojanović, koji su studenti Fakulteta političkih nauka.

Bonus video: