Studenti pozivaju na kreativnost, donacije stižu i dalje

Narodne kuhinje spremaju znatno više obroka nego inače, pa čak i doniraju namirnice Crvenom krstu i bolnicama
3040 pregleda 2 komentar(a)
Volonter Crvenog krsta, Foto: Crveni krst Crne Gore, Crveni krst Crne Gore
Volonter Crvenog krsta, Foto: Crveni krst Crne Gore, Crveni krst Crne Gore

Uz brojne donacije, pomoć volontera ugroženim sugrađanima onako kako ko može i umije, mnogobrojni su proteklih dana organizovali i razne akcije koje bi pomogle ljudima da u svojim domovima lakše prebrode dane izolacije.

Među njima su i studentkinje Studijskog programa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Kako bi pomogli mališanima da zanimljivije provedu vrijeme kod kuće, a roditeljima olakšali na koji način da zabave djecu, one su pokrenule su FB i Instagram stranice (Kreativne ideje studentkinja FF, Nikšić) na kojima dijele praktične ideje za edukativne igračke i aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta. Pomoć su im pružile profesori metodičkih predmeta prof. dr Tatjana Novović, prof. dr Veselin Mićanović, prof. dr Mirko Đukanović i saradnica mr Marijana Blečić.

“Ideja je da se buduće vaspitačice korisnim savjetima obrate roditeljima, kako bi na zabavan i kvalitetan način proveli vrijeme sa svojom djecom u toku trajanja kampanje ‘Ostani doma’. Na taj način studentkinje koje su svuda po Crnoj Gori daju doprinos kampanji, a ujedno nude i kreativne ideje za predškolce koje nekako ostali zaobilaze u ovim danima izolacije. Cilj je da igračke/aktivnosti zajedno urade/osmisle sa roditeljima od minimum materijala kojeg imaju u kući, a onda i da uče kroz igru”, kazala je Marijana Blečić i dodala da planiraju da videa sa predlozima igračaka i aktivnosti objavljuju dok traje izolacija.

Njihove kolege sa Medicinskog fakulteta u saradnji sa Studentskim parlamentom UCG i Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore organizovaće akciju dobrovoljnog davanja krvi 2. aprila 2020. godine, u periodu od 8.30 do 14 časova.

Sve narodne kuhinje spremaju više obroka nego inače. Tako Narodna kuhilja u Nikšiću sprema obroke za 339 korisnika, pomoć im pristiže sa svih strana, ali oni mole privatnike da i dalje doniraju u skladu sa svojim mogućnostima kako bi mogli da pomognu svima kojima je ta pomoć potrebna.

“Za preko 200 korisnika obrok nosimo na kućnu adresu. Na raspolaganju su nam tri vozila i Volonteri Crne Gore nesebično pomažu u ovoj misiji. Međusobno se pomažemo i sa Crvenim krstom kako ne bi došli u situaciju da neko pomoć dobije i od jednih i od drugih, dok drugi moraju da čekaju”, kazala je Aleksandra Božović iz Narodne kuhinje.

nkb
Opšta bolnica u Nikšiću(Foto: Luka Zeković)

Pomoć su im prethodnih dana pružili Ministarstvo rada i socijalnog staranja, piljara “Mačko”, Mesna industrija “Goranović”, mljekara “Srna” i tržni centar “Nikšić”, kao u donaciju namirnica u vrijednosti od 300 eura, a donator je želio da ostane anoniman.

“Organizacijama Crvenog krsta Bar i Nikšić donirali smo 300 kilograma pasulja, a sa radionicom kolača ‘Miranis’ odlučili smo da zaposlenima u nikšićkoj bolnici za sav rad i trud koji ulažu prethodnih dana poklonimo deset kilograma kolača. Podijelili smo prehrambene pakete za 20 porodica, a isto ćemo učiniti za još 20. Nadamo se da ćemo uspjeti da u narednom periodu prikupimo namirnica za još 50 porodica. To nam je hitno, pa pozivamo privrednike da doniraju koliko su u mogućnosti”, poručila je Božovićeva.

Nova količina medicinske i zaštitne opreme, koju su donirali Petros Statis, Pol Pua, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i Taksin Šinavatra, stigla je juče iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dopremljeno je 300 medicinskih rukavica, 247.500 maski 3Ply, 50.000 N95 maski, 1.000 zaštitnih naočara, 500 zaštitnih odijela i 46 termometara.

Trideset tri poslanika, kao i pet funkcionera parlamenta dali su saglasnost Službi Skupštine Crne Gore da polovinu martovske zarade, u ukupnom iznosu 30.798 eura usmjeri na račun Nacionalnog koordinacionog tijela. Takođe, Sindikalna organizacija Skupštine uplatila je 1.500 eura.

Zaposleni u Ministarstvu odbrane i pripadnici Vojske, na čelu sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem i načelnikom Generalštaba Dragutinom Dakićem odrekli su se dijela zarade i uplatili gotovo 59.000 eura.

Stjefan Camaj, odbornik Demokrata u SO Tuzi i volonter kriznog štaba donirao je odborničku naknadu u visini od 150 eura opštini Tuzi.

Camaj je prethodno donirao i odborničku naknadu u Skupštini glavnog grada Crvenom krstu u Podgorici zajedno sa 12 kolega odbornika Demokrata, u ukupnom iznosu od 1.950 eura. HGI je donirala po 300 eura CK Kotor i CK Tivat.

Komunalno preduzeće Tivat će usmjeriti na račun NKT iznos od 2.500 eura, a izvršni direktor Vlado Đukić i pomoćnica izvršnog direktora Andrijana Joković odrekli su se martovske zarade. Odbor direktora Komunalnog koji čine predsjednica Svjetlana Đikanović i članovi Milka Biskupović, Ana Jakšić, Vukašin Vujačić i Vido Matković, kao i sekretarka Odbora Vesna Lekić učinili su isto. Odbornici DF u bjelopoljskoj SO Rade Ranitović, Miloš Šaponjić, Vaso Obradović i Jelena Kljajević doniraće odborničke naknade za mart Narodnoj kuhinji “Mileva Vojvodić”.

“Outlet centar” u vlasništvu Bjelopoljca Elmedina Drpljanina, uplatio je Opštinskoj organizaciji CK i Humanitarnom fondu “Hilal” 1.000 eura.

Pored njega, CK Bijelo Polje “Put gross” je donirao tri hiljade eura, “Eki komerc” 500 i “Prima med” 200 eura. Sportski ribolovni klub “Lipljen” iz Pljevalja doniraće NKT 10.000 eura.

Brčvaci, po uzoru na svog rođaka Hačka, prikupljaju novac

Udruženje “Familija Brčvaka i ostala rodbina”, radnici firme “MiH - GMBH” iz Njemačke i njeni poslovni partneri, pokrenuli su akciju prikupljanja novca za kupovinu raspiratora za zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Brčvaci su porijeklom iz Bistrice kod Bijelog Polja. Razasuti su širom svijeta, a najviše ih je u Njemačku. Udruženje, računajući i djecu, ima oko 500 članova. Predsjednik Esnaf Brčvak je za Portal Revije Fokus kazao da su oni ponosni na svog rođaka Hajriza Hačka.

“Poželjno je da svako ko je u mogućnosti da svoj doprinos u ostvarenju ovog cilja, jer nije naše ono što imamo, već ono što dajemo, kako nas Hačko često opominje”, saopšteno je iz Udruženja „Familija Brčvaka i ostala rodbina“.

Na jučerašnjem video sastanku je odlučeno da, pošto manifestacija “Skup Brčvaka 2020” neće biti održana zbog aktuelne situacije, novac namijenjen u tu svrhu preusmjere za kupovinu respiratora.

“Naš Hačko Brčvak je već uplatio veliku svotu novca i kupio maske, zaštitna odijela, rukavice i ostalo, ali treba kupiti i nekoliko respiratora koji su neophodni medicinskom osoblju u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Svako ko želi da pomogne i ko je odvojio novac za ‘Skup Brčvaka’ može da uplati pomoć u Fond Hemiias E.v”, saopštio je u ime Udruženja Mersad Brčvak.

Bonus video: