Studenti završnih godina u septembru mogu da polažu jedan neprijavljen i nepoložen ispit iz završne godine

Iz Studentskog parlamenta UCG je saopšteno da su dobili veliki broj molbi studentskih vijeća i individualnih zahtjeva studenata da im se omogući da nakon završetka septembarskog ispitnog roka, polažu još jedan ispit ukoliko je to posljednja preostala obaveza koju imaju na osnovnim studijama
239 pregleda 0 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 08.05.2018. 16:39h

Senat Univeziteta Crne Gore (UCG) usvojio je predlog da studenti završnih godina osnovnih studija u okviru septembarskog ispitnog roka mogu da polažu jedan neprijavljen i nepoložen ispit iz završne godine studija, bez obzira na broj ECTS kredita.

Iz Studentskog parlamenta UCG je saopšteno da su dobili veliki broj molbi studentskih vijeća i individualnih zahtjeva studenata da im se omogući da nakon završetka septembarskog ispitnog roka, polažu još jedan ispit ukoliko je to posljednja preostala obaveza koju imaju na osnovnim studijama.

„Zbog ograničenja prijave i to sa najviše 60 ECTS tokom jedne studijske godine, studenti često dolaze u situaciju da su zbog jednog ispita spriječeni da završe studije u roku, te dolazi do produžetka studiranja zbog nepoloženog jednog ispita“, navodi se u saopštenju.

To podstiče, kako su kazali, dodatno finansijsko opterećenje skromnih studentskih budžeta.

Studentski parlament UCG je predložio, a Senat prihvatio, da se u okviru septembarskog ispitnog roka koji je prepoznat Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UCG, a uoči početka nove studijske godine, za studente završne godine osnovnih studija, organizuje i dodatni termin za polaganje jedinog preostalog ispita na osnovnim studijama.

Time bi, kako je saopšteno, stekli Bečelor diplomu i pravo upisa na specijalistički nivo studija, bez prolongiranja od godinu kako je to sada slučaj.

Odlukom Senata definisano je, kako se navodi, da će organizaciona jedinica organizovati dopunsku-dodatnu nastavu, u periodu do početka studijske 2018/19. godine, odnosno u periodu od 10. do 16. septembra kako je utvrđeno izmjenama Akademskog kalendara za studijsku 2017/18.godinu

.Septembarski ispitni rok za polaganje jedinog preostalog ispita sa završne godine osnovnih studija, organizovaće se u terminu od 17. do 23. septembra.

Bonus video: