Studentska inicijativa: Dokaz da je Studentski parlament pod kontrolom vladajuće partije

Iz Studentske inicijative ocjenjuju da su predstavnici SPUCG dokazali da su im "interesi partije ispred interesa studenata"
1366 pregleda 4 komentar(a)
Studenti na skupu u subotu izlijepili zgradu Rektorata, Foto: Facebook.com
Studenti na skupu u subotu izlijepili zgradu Rektorata, Foto: Facebook.com

Sastanak između premijera Duška Markovića i čelnika Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) dokazuje tvrdnje Studentske inicijative Crne Gore da je SPUCG pod kontrolom vladajuće partije, saopšteno je iz Studentske inicijative Crne Gore.

"Iz SPUCG tvrde da su “apolitični” zaboravljajući da je čovjek političko biće. Očigledno su pogrešno naučeni od svojih profesora i mentora. Prevashodno mislimo na izjavu “profesora” i gradonačelnika Ivana Vukovića koji pored čuvene izjave da je Belgija neutralna zemlja dodaje još jedan biser u nizu svojih izjava kazavši da su protesti politički. Pokušava li to profesor FPN-a i gradonačelnik da obmane javnost izjavom da protesti nisu građanski već politički, znajući (?) da je svaki vid čovjekove društvene akcije upravo politički čin", navodi se u saopštenju Studentske inicijative.

Postavili su, između ostalog, pitanje predstavnicima SPUCG da li su premijera upoznali sa problemima sa kojima se svakodevno suočavaju studenti, tokom i nakon završenih studija.

"Nakon ovog sastanka pitamo se da li su predstavnici SPUCG pored hvalospjeva i bajki o nevjerovatnom napretku za koji je “zaslužna” Vlada Crne Gore postavili premijeru par pitanja i uputili kritiku? Da li su premijera upoznali sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju studenti tokom i posle studija? Da li su upitali premijera zašto naše kolege odlaze iz države jer im na našem tržištu rada nema mjesta? Da li su upitali premijera zašto mladi u Crnoj Gori najduže ostaju da žive sa roditeljima usljed nemogućnosti da se osamostale? Da li su upitali premijera zašto je naš Univerzitet na rang listama među najgorim u Evropi? Na kraju, da li su pitali premijera kada će od našeg sistema stvoriti državu u kojoj postoji perspektiva za mlade, u kojoj vlada socijalna pravda i u kojoj će posle završenih studija mladi pronaći posao bez partijske knjižice za platu koja im garantuje normalan i samostalan život? Nisu, već su samo sa osmjehom klimali glavama slušajući bajke i promociju vladajuće partije", stoji u saopštenju Studentske inicijative.

Ocjenjuju da su predstavnici SPUCG time dokazali da su im "interesi partije ispred interesa studenata."

"Međutim oni su u manjini i predstavljaju interese malog broja studenata, stoga pozivamo sve ostale studente da ustanu u odbranu svojih prava, jer to članovi Studentskog parlamenta sigurno neće učiniti, te da im zajedno pokažemo šta mislimo o njihovom radu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: