Studentski parlament organizovao peticiju protiv odluke Senata

Iz tog studentskog tijela najavili su da će potpise prikupljati do 7. juna nakon čega će tražiti da se promijeni odluka sa posljednje sjednice
5 komentar(a)
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.05.2013. 20:12h

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore organizovao je na svim fakultetima potpisivanje peticije kojom će tražiti primjenu uslovnog upisa na specijalističke studije uz mogućnost prenosa dva predmeta, nakon čega će tražiti sastanak sa rektorom Predragom Miranovićem.

Iz tog studentskog tijela najavili su da će potpise prikupljati do 7. juna nakon čega će tražiti da se promijeni odluka sa posljednje sjednice Senata UCG da se omogući uslovni upis specijalističkih studija uz mogućnost prenosa samo jednog predmeta, za razliku od prethodnih godina kada su visokoškolci mogli prenijeti dva.

“Ta odluka izazvala je nezadovoljstvo među studentima ne samo zbog prenosa jednog predmeta, već zato što je donesena na kraju studijske godine, kada je veliki broj visokoškolaca već računao na mogućnost da upiše specijalističke studije uz prenos dva predmeta”, kazao je juče “Vijetima” student povjerenik Miloš Pavićević.

On je kazao da članovi Senata UCG nijesu bili voljni da prihvate zahtjev studenata.

“Uprkos nezadovoljstvu i negodovanju određenih članova Senata i njihovom predlogu da se ukine uslovni upis na specijalističke studije, a nakon duže diskusije, donesena je odluka da se omogući uslovni upis na specijalističke studije, ali uz mogućnost prenosa samo jednog predmeta, a ne dva kao što je to bio slučaj prethodne studijske godine", kazao je Pavićević.

On je dodao i da je Senat donio preporuku za prenos predmeta što znači da će fakulteti biti slobodni da odluče da li će ga potpuno ukinuti, omogućiti prenos jednog ili dva predmeta. Pavićević je kazao da očekuje da će peticiju podržati veliki broj studenata sa svih godina, kao i da će do narednog petka odlučiti koji su im dalji koraci.

Iz SPUCG pozvali su studente sa svih godina da potpišu peticiju i daju doprinos borbi za prava visokoškolaca.

Bonus video: