Studentski parlament poručio Ministarstvu prosvjete i UCG: Prepiska ne donosi dobro

SPUCG je apelovao da obje strane istinski povuku konkretne poteze koji će suštinski doprinijeti unaprijeđenju položaja studenata
124 pregleda 2 komentar(a)
Studentski parlament UCG
Studentski parlament UCG
Ažurirano: 24.07.2017. 16:08h

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) apelovao je na UCG i Ministarstvo prosvjete da aktuelni problem u vezi sa upisom na Visoku medicinksu školu (VMŠ) u Beranama riješe na partnerskim osnovama, kako ne bi ispaštali studenti.

U saopštenju Izvršnog odbora SPUCG navodi se da su u tom tijelu zabrinuti zbog urušavanja ugleda akademske i studentske zajednice.

“Prepiska Ministarstva prosvjete i UCG ne donosi dobro ni studentima koji treba da se upišu, niti onima koji već studiraju. Posebno zabrinjava to što će ova situacija trajno narušiti odnose institucija i organa od čije saradnje zavisi dobrobit preko 20 hiljada studenata”, kaže se u saopštenju.

SPUCG je apelovao da obje strane istinski povuku konkretne poteze koji će suštinski doprinijeti unaprijeđenju položaja studenata.

“U tom smislu, pozivamo i UCG i Ministarstvo prosvjete da se aktuelnom problemu pristupi na partnerskim osnovama, kako ne bi ispaštali studenti, jer je tako na gubitku i UCG i država Crna Gora”, navodi se u saopštenju.

Iz SPUCG su ukazali da je vrlo moguće da potencijalno odlični budući studenti VMŠ odustaju od studija zbog neizvjesnosti upisa na VMŠ, bilo u Beranama ili Podgorici.

Oni su još jednom apelovali na sve strane da pokušaju da nađu zajednički jezik i izbjegnu situaciju da potencijalni brucoši ostanu uskraćeni za obrazovanje i da se izbjegne prevazilaženje situacije putem medijskih prepucavanja.

"SPUCG ostaje pri stavovima koje smo iznijeli na nivou nadležnih organa, sa tim sto izražava želju i ukazuje na potrebu za dogovorom i rješenjem kojim će se naći izlaz iz postojeće situacije", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, predstavnici SPUCG su, na današnjoj sjednici Senata saopštili da žale zbog ostavke predsjednika Upravnog odbora, Duška Bjelice, jer je bilo mnogo važnih odluka za studente, a koje su imale podršku Upravnog odbora i koje su unaprijedile položaj studenata.

Bonus video: