Studija za Gradski stadion još nije završena

Studija je, prema ranijem planu, trebalo da bude gotova do kraja avgusta tekuće godine
98 pregleda 2 komentar(a)
Gradski stadion, Foto: Zoran Đurić
Gradski stadion, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.10.2017. 09:53h

Studija izvodljivosti sa idejnim rješenjem za istočnu tribinu Gradskog stadiona, koja je prema planu, trebalo da bude gotova do kraja avgusta tekuće godine, još uvijek nije završena.

Iz Glavnog grada su “Vijestima” odgovorili da je “taj složen i zahtjevan posao u toku” i da se inetnzivno radi na izradi studije.

Izradu studije Glavnom gradu je donirala organizacija C.R.E.A.M. Europe PPP Alliance, koja je i odabrala švajcarski konzorcijum “HRS” i “HNB partners” da izradi Studiju.

Iz Glavnog grada je saopšteno da se poslije dostavljanja svih dokumenata i prevoda od sedam gigabajta kompletne dokumentacije krenulo u izradu konkretnih detalja i rješenja.

„Tokom predstavljanja konzorcijma naglašeno je da se radi o veoma kompleksnom poslu zbog toga što se stadion ne gradi iznova, već se vrši njegova rekonstrukcija, a to zahtijeva i mnogo više vremena“, obrazloženo je iz Glavnog grada.

Donator i obrađivač Studije su, kako je saopšteno iz gradske uprave, dodatno iskazali potrebu da se sagledaju i eventualno novi elementi iz novog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji je juče usvojen, kako bi bili obuhvaćeni Studijom radi kvalitetnije i efikasnije pripreme za izgradnju istočne tribine.

“Tokom postupka izrade Studije konstantno se mijenjaju okolnosti na koje je, između ostalih, uticao i sam Glavni grad iskazujući potrebu za što većim brojem mjesta na istočnoj tribini, što se razlikovalo u odnosu na preliminarni projektni zadatak, a sve to skupa taj cijeli posao čini kompleksnijim i složenijim“, saopšteno je iz Glavnog grada.

Predstavnik kompanije HRS David Mizrahi je ranije saopštio da će nakon izrade studije, uslijediti još tri faze, prije same izgradnje istočne tribine, "što neće zavisiti samo od jednog učesnika u projektu". Tokom prošlogodišnje javne prezentacije projekta, Mizrahi nije mogao jasno da precizira kada bi izgradnja mogla da počne i koliko će dugo trajati.

"Gotovo je nemoguće sad odgovoriti na to pitanje. Ovaj proces može biti veoma brz, ali isto tako može i da se rastegne...

Period izgradnje ako sve bude išlo kako treba, može da traje od dvije do dvije i po godine", istakao je tada Mizrahi.

Bonus video: