Subotić budvanskim opštinarima „isplatio” platu

Opštinsku kasu nedavno je potpuno ispraznila Srpska pravoslavna crkva, prinudno naplativši dug od 530.000 eura
79 pregleda 34 komentar(a)
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.12.2015. 19:34h

Budvanska kompanija “San investments“ srpskog biznismena Stanka Subotića-Caneta uplatila je Opštini Budva kompletan dug od 600.000 eura na ime godinama neizmirenog poreza za četiri hektra zemlje na ostrvu Sveti Nikola.

Nakon što je novac legao na račun Opštine, u strahu da bi mogla da uslijedi nova blokada, Sekretarijat za finansije odmah je izdao nalog za isplatu zaostale oktobarske zarade zaposlenima u administraciji.

Pozamašna uplata je legla upravo kada je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio Subotića i još 14 njegovih saradnika, koji su terećeni za krijumčarenje cigareta tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Iznenadna finansijska injekcija potpuno je “osvježila” opštinsku kasu, nakon što ju je do posljednjeg eura ispraznila Mitropolija crnogorsko-primorska, prinudno naplativši dug od 530.000 eura na ime izuzimanja zemlje od prije četvrt vijeka.

Subotićevim novcem finansirana je i kupovina paketića za djecu radnika.

Plate su isplaćene i budžetskim potrošačima, a cilj je da radnici do Nove godine dobiju i novembarsku platu i zimnicu.

Opština Budva je početkom prošle godine, pozivajući se na Zakon o poreskoj administraciji, upisala hipoteku na 37.000 kvadrata zemlje na jugoistočnom dijelu ostrva Sveti Nikola, popularnih Havaja, zbog poreskog duga firme “San investments“ koja gazduje atraktivnim zemljišnim kompleksom.

Opština je potom upisala još nekoliko hipoteka, garantujući time da će firma izmiriti poreski dug.

Stavljanje hipoteke jedan je od mehanizama obezbjeđenja naplate poreskog duga, kada se strahuje da bi dužnik mogao da proda imovinu.

Subotić, prijatelj premijera Mila Đukanovića, ostrvo je krajem 2007. kupio od beogradskog biznismenaNeneda Đorđevića za 20 miliona eura.

Prva banka, premijerovog brata Aca Đukanovića, dva puta je pokušavala da proda ostrvo, jer Subotić nije vraćao kredit koji je podigao kako bi kupio zemljište.

Na prvoj licitaciji banka je ponudila dio ostrva po cijeni od 28 miliona eura, ali nije bilo zainteresovanih. Kupaca nije bilo ni na drugoj licitaciji krajem maja 2009. kada je cijena bila 21 milion eura.

Nakon preuzimanja ostrva, Subotić je imao velike planove, ali zbog nedostatka planske dokumentacije i ekonomske krize osujećena je realizacija jednog od najspektakularnijih projekata - izgradnja dvije marine, uz zidine Staroga grada i na ostrvu, koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela duga 600 metara, uz prateće hotelske kapacitete.

Mediji su početkom janura 2010. godine, upravo u vrijeme kada je osnovana firma “San investments“, objavili da je Subotić vratio vlasništvo nad ostrvom, time što je vratio kredit Prvoj banci.

I pored toga, banka i dalje drži hipoteku nad dijelom ostrva.

Bonus video: