Subotiću nacrtali 750 kreveta na Svetom Nikoli

Odbacivši optužbe da je plan rađen za bilo čije interese, Nikola Petrović je kazao da nije “sveto pismo” i da se može mijenjati
105 pregleda 27 komentar(a)
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.02.2016. 17:29h

Srpski biznismen Stanko-Cane Subotić moći će da gradi na ostrvu Sveti Nikola u Budvi.

Nacrtom su Subotiću ucrtani objekti sa ukupno 750 ležaja.

Budvanska kompanija "San investments", iza koje stoji Subotić, vlasnik je 37.000 kvadrata zemlje na jugoistočnom dijelu ostrva, koje se nalazi pod hipotekom Prve banke od 19 miliona eura, na ime kredita koje je ta kompanija uzela da bi kupila atraktivni zemljišni kompleks.

Plan skrojen po mjeri biznismena

Nacrt prostornog plana posebne namjene za obalno područje neozbiljan je dokument i ide na ruku interesima pojedinaca, zbog čega ga treba odbaciti.

To je juče zaključilo gotovo 200 Budvana na javnoj raspravi o dokumentu koji je radio Republički zavod za urbanizam i projektovanje - RZUP, u većinskom vlasništvu premijerovog brata Aca Đukanović.

Oštre zamjerke čule su se i zbog toga što bi se u Budvi do 2030. godine, ako bi se realizovali svi doneseni planovi, izgradilo dvostruko više objekata nego što su uspjele sve dosadašnje generacije. Iako su obrađivači ukazali da nijesu učestvovali u izradi nijednog planskog dokumenta za Budvu i iznijeli više nego loše ocjene za stanje u kome se grad urbanističi sada nalazi, okupljeni nijesu štedjeli kritike na račun Ministarstva uređenja prostora.

"U projektu Južni Jadran ostrvo Sveti Nikola nije bilo tretirano za gradnju, a vi ste predvidjeli 750 kreveta, a to su stanovi za tržište. Ucrtali ste i marinu sa 150 vezova, što bi bila ekološka bomba za Budvu. Pozivate se na Barselonsku konvenciju, a ucrtavate gradnju na 100 metar od obale. Da je poštujte, gradnje ne bi bilo na ostrvu. Ucrtali ste i 300 kreveta u Kamenovu, 600 u Lučicama, planirate povećanje kapaciteta u Miločeru i Svetom Stefanu“, kazao je arhitekta Vladislav Plamenac.

Planer Svetlana Jovanović iz RZUP-a kazala je da Nacrtom nije rađena detaljna razrada u vezi sa tim šta na kojoj lokaciji treba da se gradi.

"Nismo došli sa lošom namjerom, već da čujemo šta se vam ne dopada u ovom planu i da pokušamo da promijenimo. Ako se bude gradilo, ostrvo Sveti Nikola posmatraće se kao jedinstvena cjelina, odnosno radiće se jedinsteni koncept za cijelo ostrvo”.

Mještanka Katarina Rafailović istakla je da se na primjeru ostrva vidi da postoje građani prvog i drugog reda, jer je, tvrdi, na dijelu u vlasništvu biznismena ucrtana gradnja, a na parcelama mještana, zelene površine.

Na konstataciju da je na ostrvu predviđena turistička zona, sa rizortom visoke kategorije, arhiteka Slobodan Mitrović je rekao da bi u Hrvatskoj protjerali iz države onog ko bi predložio da se gradi na Lokrumu, ili Mljetu.

“Nama je Sveti Nikola što je Dubrovniku ostrvo Lokrum. Dozvolili ste da se elemetarne premise održivog razvoja Budve unište”.

Mitrović je upozorio da se “podmeće demografska bomba”, time što se u Buljarici planira 13.000 ležaja.

Božena Jelušić je ocijenila da je planski dokument ekser u sanduk primorja.

“Svaku opštinu je trebalo da posmatrate pojedinačno, jer je Budva već odavno u zoni rizika i za nju je trebalo praviti sanacioni plan . U Budvi nije trebalo otvarati nove građevinske zone sa stanovima za tržište, a posebno ne dirati zaštićene zone”.

Odbacivši optužbe da je plan rađen za bilo čije interese, Nikola Petrović je kazao da nije “sveto pismo” i da se može mijenjati.

Bonus video: