Sud časti Univerziteta služi za disciplinu kritičara

UO UCG prijavio profesora Pešića jer je nedavne procese na toj ustanovi karakterisao kao “disciplinovanje akademske zajednice”
151 pregleda 4 komentar(a)
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Ažurirano: 10.11.2017. 19:55h

Zakon o visokom obrazovanju, Statut i Etički kodeks Univerziteta Crne Gore garantuju akademskom osoblju pravo na slobodno izražavanje stavova, u praksi javno izgovorena kritika profesora UCG na račun funkcionisanja ustanove rezultira prijavom Sudu časti.

To pokazuje i posljednji primjer profesora Prirodno-matematičkog fakulteta Vladimira Pešića, koji je u više navrata tokom ljetošnje krize povodom sjedišta Visoke medicinske škole iz Berana saopštavao svoje stavove, dok je procese protiv sebe i drugih donedavnih čelnika karakterisao kao “disciplinovanje akademske zajednice”. Pešić je zbog svega opozvan iz Upravnog odbora, koji je prije dva dana odlučio da ga zbog javno izgovorenih kritičkih stavova prijavi Sudu časti.

“Sa žaljenjem konstatujem da se nastavlja revanšistički pir na rušenju akademskog jedinstva i gaženju autonomije Univerziteta... Za kolege koje se plaše, za UCG, a i za Crnu Goru, bolje bi bilo da su umjesto crvenila na obrazima i pognutnih pogleda, smogli snage da hrabro odbrane osnovne principe demokratije i akademizma, bez obzira na silu koje se plaše, i kojom ih plaše...”, nedavno je Pešić kazao “Vijestima”, a što će se moguće naći u dokumentaciji koju će UO proslijediti Sudu časti.

Na čelu UO je Duško Bjelica, a Suda časti Dražen Cerović.

Zaposlena na UCG i funkcionerka PZP Branka Bošnjak za “Vijesti” kaže da na Univerzitetu ”vlada mrak”.

“U prilog tome govori činjenica da svaka javno izgovorena slobodna riječ, koja nije na fonu menadžmenta Univerziteta, a sada i Vlade Crne Gore biva sakcionisana i slobodoumna, sa stavom da završe na Sudu časti i bivaju istjerani iz organa Univerziteta. Ostaju oni koji neće da talasaju i oni beskičmenjaci koji mijenjaju mišljenje kako "duvaju vjetrovi" sa vrha. Ovaj mrak i ovo mrtvilo akademske zajednice postaje nesnosno, ali to je slika današnjeg crnogorskog društva”, smatra Bošnjak.

Mira Popović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća na to da je konkretno profesor Pešić “početkom godine mnogo ružnije reagovao u odnosu na CGO, pa to menadžmentu UCG nije smetalo”.

“Ipak vjerujemo da sada ne postoji osnov da bude sankcionisan”, poručuje Popović.

Ističe da CGO stalno ukazuje na zabrinjavajuće nizak stepen akademskih sloboda na UCG, a što “posljedično utiče i na nedovoljno izgrađen integritet akademskog osoblja u crnogorskom društvu, ali i ograničavanje razvoja kritičke svijesti studenata”.

“Incidentni su bili i ostali primjeri profesora na UCG koji imaju javno demonstriran kritički stav prema vladajućoj matrici, ma ko nju personalno činio. Slučaj procesuiranja profesora Pešića je ovaj problem do kraja ogolio, a posebno imajući u vidu da se radi o nekome ko je do juče bio jedan od ključnih rukovodećih ljudi na istom UCG. Revanšizam prema neistomišljenicama je izraz nezrelog pristupa, a posebno je štetan kada se praktikuje u akademskoj zajednici jer ima dugoročno negativne društvene posljedice”, kazala je Popović.

Ona podsjeća da Ustav Crne Gore, Zakon o visokom obrazovanju, Etički kodeks UCG, ali i međunarodni standardi garantuju slobodu izražavanja, uvažavaju vrijednosti raznovrsnog mišljenja, i dužnost akademskog osoblja da promoviše uslove slobodnog duha.

“Ovo bi definitivno trebalo da odnese prevagu nad jedinim preostalim članovima Etičkog kodeksa za koji pretpostavljamo da Pešićevi istupi mogu biti vezani od strane inicijatora njegovog procesuiranja. Takođe, u slučaju sankcionisanja Pešića ostaje pitanje da li treba da se sankcioniše i svih 56 profesora koji su se solidarisali sa bivšom rektorkom (Radmila Vojvodić) i bili vrlo kritični u svom izrazu u zajedničkom pismu. Ili bi Pešić trebalo da posluži kao “žrtveno jagnje” kako bi se pokazalo što slijedi ostalim neistomišljenicima ukoliko se više javno oglase”, zaključuje Popović.

Bošnjak : Krivi su oni što ćute i čekaju da se drugi za njih bore

Branka Bošnjak je “Vijestima” kazala da smatra da na UCG više “ne stanuje duhovna i intelektualna elita, jer niko od tih nazovi intelektualaca nije spreman ni na malu žrtvu za opšte dobro”.

“Jedan broj njih se privolio vlasti, a najveći se povukao pred najezdom bahatih kvaziintelektualaca u svoju privatnost, vjerujući da će im se neko drugi suprotsaviti, i da oni zato što su se povukli u sebe su amnestirani za postojeće stanje u društvu i na Univerzitetu. A ja upravo na njih upirem prst i kažem da su oni najkrivlji i da nemaju pravo na povlačenje i svoj lični komfor, jer time pristaju na torturu, da ne kažem zločin koji sprovode diletanti koji su se dokopali pozicija i koji uništavaju budućnost naše djece. Vremena jesu teška, možda će biti i gora ali ako ste intelektualci nemate pravo na ćutanje i na nesolidarnost prema onima koje žele ućutkati jer imaju svoj stav”, poručuje ona.

Bolje bi bilo Sud časti da se bavi etikom i plagijatima

Popović upozorava da bi Sud časti morao da se bavi mnogo ozbiljnijm pitanjima od kritičara aktuelne uprave.

“I to pitanjima koja urušavaju akademsku čast UCG, poput pitanja plagijata, na šta je CGO ukazivao i ranije, a Sud časti suprotno obavezama iz Etičkog kodeksa, koji je tu vrlo jasan, nije postupao”, ocijenila je Popović.

Bonus video: