Sud će štititi "zviždače"

Sud je prije dva dana, a po inicijativi HRA, ocijenio neustavnom odredbu propisa koja definiše da državni službenik ili namještenik nema pravo na sudsku zaštitu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2011. 16:15h

Akcija za ljudska prava (HRA) zadovoljna je stavom Ustavnog suda o poništenju odredbe važećeg Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojom se zaposleni zbog vođenja disciplinskog postupka protiv njega udaljava sa posla, ali upozorava da je odluka kasnila, zbog čega su pojedinci trpjeli posljedice.

Iz te NVO, na čijem je čelu Tea Gorjanc-Prelević, nezadovoljni su činjenicom da je na ovu odluku trebalo čekati 15 mjeseci, ali se nadaju da će ovakav stav suda zaštititi mnoge službenike "zviždače", koji zarad javnog interesa prijavljuju zloupotrebe u vršenju službe.

Sud je prije dva dana, a po inicijativi HRA, ocijenio neustavnom odredbu propisa koja definiše da državni službenik ili namještenik nema pravo na sudsku zaštitu ako je zbog disciplinskog postupka udaljen sa posla, a Komisija za žalbe Vlade Crne Gore odbije njegov prigovor.

"Inicijativu smo podnijeli podstaknuti slučajem veterinarske inspektorke Mirjane Drašković koja je bila udaljena sa posla punih godinu dana, bez mogućnosti sudske zaštite, a zbog ukazivanja na navodne zloupotrebe prilikom uvoza hrane. Do danas nije poznat ishod krivičnih prijava koje je Drašković podnijela protiv nadležnih u junu 2009. godine, pokušavajući da utiče da se do obavljanja neophodnih kontrola obustavi uvoz sumnjive piletine iz Brazila, s obzirom da je to područje bilo posebno zahvaćeno virusom svinjskog gripa, poručuju iz HRA i podsjećaju da “iako je Skupština u julu donijela novi zakon, koji u skladu s preporukom HRA ne sadrži spornu odredbu i omogućava sudsku zaštitu protiv odluka Vladine Komisije, njegova primjena počinje tek 1. januara 2013. godine”.

Bonus video: