Sud raspisao potjernicu za književnikom iz Nikšića dok se liječio od infarkta

Dragićević je kazao da će nastaviti „borbu“ i dokazati da je u njegovom slučaju zakon prekršen nekoliko puta
485 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 21:12h

Žarko Dragićević, književnik iz Nikšića i nekadašnji član Glavnog odbora SDP-a, u februaru 2008. godine osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 60 dana zbog krivičnog djela – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, kada je policajca udario nogom u glavu.

Zahtjev za izdržavanje kazne Dragićeviću je upućen 2. novembra 2009. ali mu isti nije bio uručen, jer se u to vrijeme nalazio na liječenju u Igalu (infarkt miokarda), o čemu je njegova majka obavijestila donosioca poziva.

Uprkos tome, sud je za Dragićevićem, koji se u to vrijeme liječio jer je imao infarkt miokarda i ugrađena su mu tri bajpasa, lom potkoljenice na tri mjesta, upalu pluća, infekciju i još niz „sitnih“ oboljenja, raspisao potjernicu.

Dragićević je predsjedniku Osnovnog suda u Nikšiću Radu Perišiću uputio molbu za odlaganje izvršenja kazne, a kao razlog naveo loše zdravstveno stanje i socijalne prilike, jer je u to vrijeme pripremao dokumentaciju za regulisanje invalidske penzije, a prekid postupka bi negativno uticao na izdržavanje njegove porodice, pošto je izdržavao sebe i dva sina, studenta.

Odgovorni nadležnih su kontradiktorni

Molba je usvojena i izdržavanje kazne je odloženo do 21. decembra 2009. godine. Dragićević je nakon toga uputio još jednu molbu da mu se izdržavanje zatvorske kazne odloži, ali je vještak medicinske struke na osnovu priložene obimne medicinske dokumentacije i poduže liste bolesti zaključio da „ni- jedna od navedenih dijagnoza i bolesti ne spada u teže akutne bolesti“ i da Dragićević može poći na odsluženje dvomjesečne zatvorske kazne.

Takav zaključak donesen je, iako vještak Ašanin, kako tvrdi Dragićević, uopšte nije kardiolog.

Književnik je, umjesto u zatvorskoj ćeliji, ponovo završio u bolnici, sa potjernicom i nemogućnošću da napusti zemlju zbog daljeg liječenja.

Tada počinje njegova prepiska sa bivšim ministrom pravde Mirašem Radovićem, zaštitnikom ljudskih prava Šućkom Bakovićem, predsjednicom Vrhovnog suda Crne Gore Vesnom Medenicom.

Od njih je, kako tvrdi, tražio odgovore na ista pitanja – da li je na zakonit način izdata naredba za raspisivanje potjernice protiv lica koje se nalazi na liječenju, da li mu je uskraćeno pravo na liječenje i prekršeno pravo na slobodu kretanja, da li je na zakonit način ostao uskraćen dostavljanja poziva i roka od 8 do 15 dana da se javi ZIKS-u na izdržavanje kazne, kao i da li su na zakonit način ignorisani medicinski, porodični i ekonomski razlozi.

Ono što ga je, prema njegovim riječima, začudilo, su dobijeni odgovori od nadležnih koji su kontradiktorni.

U skladu sa Zakonom

Iz Ministarstva pravde mu je 19. aprila prošle godine proslijeđen odgovor koji je tom državnom organu dostavio predsjednik nikšićkog Osnovnog suda, u kome stoji da „osuđeni, kao ni njegova rodbina, nijesu podnosili sudu zahtjev za odlaganje izvršenja kazne, niti su pak podnosili bilo kakvu medicinsku dokumentaciju iz koje bi se moglo zaključiti da osuđeni nije zdravstveno sposoban da se uputi na idržavanje kazne“.

Isti dogovor, uz isto obrazloženje predsjednika Osnovnog suda u Nikšiću, dobio je 24. maja od Bakovića.

I Vesna Medenica je, u ime Sudskog savjeta, odgovorila da je Perišić postupio u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

U drugom odgovoru piše da je 2. novembra 2009. godine upućen poziv za izdržavanje kazne, da isti nije primio jer se nalazio na liječenju, da je 13. novembra izdata potjernica, a da je Dragićević deset dana kasnije podnio molbu za odlaganje izvršenja zatvorske kazne, koja je usvojena, kao i da mu je druga molba na osnovu izvještaja vještaka medicinske struke odbijena.

„Iz izloženog proizilazi da je Sud u navedenom predmetu sproveo postupak u skladu sa Zakonikom o izvršenju krivičnih sankcija“, piše u odgovoru Bakovića, ali ne i zašto se drugi odgovor drastično razlikuje od prvog.

I Vesna Medenica je, u ime Sudskog savjeta, odgovorila da je Perišić postupio u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

„Vaša odluka je jedno, a dostavljeni dokazi su sasvim očigledni i za pravnog laika. Zato želim da Vam iskreno zahvalim na ažurnosti u odgovorima i poželim uspjeh u daljem radu, a predmetom koji sam Vam prije mjesec dostavio sa kompletnom dokumentacijom i komparativnim dokazima odlučio sam da prenesem na druge institucije“, odgovorio je Dragićević.

On je objasnio da vjeruje u institucije sistema, ali ne i u odgovorne pojedince u tim institucijama.

On je objasnio da vjeruje u institucije sistema, ali ne i u odgovorne pojedince u tim institucijama.

Iako je vještak medicinske struke konstatovao da nijedna od dijagnoza i bolesti ne spadaju u teže akutne bolesti, Dragićević je u međuvremenu dobio invalidsku penziju jer je komisija utvrdila da je trajno nesposoban za rad.

Sve to ga međutim, kako je kazao, neće spriječiti da nastavi „borbu“ i dokaže da je u njegovom slučaju zakon prekršen nekoliko puta i da su mu u toku postupka uskraćena prava na liječenje i slobodu kretanja, a da za to, kako tvrdi, nijesu postojali razlozi.

“Sve je dokumentovano i ovjereno pečatima nadležnih institucija”, tvrdi Dragićević.

Nema odgovora iz Vrhovnog suda

“Vijesti” su se prije osam dana, povodom slučaja Dragićevića, obratile predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, ali odgovora od nje još nema.

Između ostalog, novinar je pitao da li je Dragićeviću zakonito izdata naredba za raspisivanje potjernice iako se tada nalazio na liječenju, da li mu je uskraćeno pravo na liječenje i prekršeno pravo na slobodu kretanja, da li je na zakonit način ostao uskraćen dostavljanja poziva i roka od 8 do 15 dana da se javi ZIKS-u na izdržavanje kazne, kao i da li su na zakonit način ignorisani medicinski, porodični i ekonomski razlozi.

Bonus video: