Sud stimuliše bivši Pink da nastavi trovanje etra

Bivši glavni urednik Televizije Vijesti Vladan Mićunović je “Vijestima” kazao da je “umjesto primjerene kazne za besprizorno i sramotno laganje i podmetanje, sud ovom presudom praktično stimulisao Pink televiziju (i sve takve) da nastave njihovo toksično djelovanje”
1572 pregleda 1 komentar(a)
“Senzacionalističko novinarstvo” - Zgrada nekadašnje TV Pink M, Foto: Zoran Đurić
“Senzacionalističko novinarstvo” - Zgrada nekadašnje TV Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.05.2019. 19:09h

Podgorički Viši sud potvrdio je presudu Osnovnog suda da je nekadašnja televizija Pink M, sada Nova M, zloupotrijebila je slobodu informisanja i povrijedila ugled bivšem glavnom uredniku Televizije Vijesti Vladanu Mićunoviću, dovodeći ga u martu 2017. u vezu sa hapšenjem Rajka Milića, osumnjičenog za pedofiliju.

Međutim, Vijeće sudija Višeg suda (sudije Ognjana Boljević, Miodrag Pešić i Vjera Šljivančanijn) smatra da je prvostepeni sud dosudio previsok iznos na ime nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti (3.000 eura), pa je smanjilo naknadu na 1.000 eura. U presudi ocjenjuju da bi “dosuđivanje naknade u većem iznosu predstavljalo nezakonito bogaćenje lica kome je nanijeta šteta i ne bi odgovarala svrsi dosuđene novčane naknade”.

Iz beogradske advokatske kancelarije “Stojković”, koja je zastupala Mićunovića, poručuju da je ovakva odluka je pogrešna.

“Imajući u vidu da u ovakvoj vrsti postupka (povreda časti i ugleda zbog objavljivanja nedopuštenih informacija i zapisa lika) tužilac može samo da uspije ili ne uspije u postupku. Nikako to ne može biti, kako sud tvrdi, djelimičan uspjeh. Kako je tužilac uspio u ovom postupku, što je potvrdio drugostepeni sud u svojoj odluci, smatramo da odluka o troškovima ne odgovara odluci o glavnoj stvari i da je drugostepeni sud trebalo da prizna ukupan iznos troškova”, ocijenili su iz te advokatske kancelarije.

Podsjećaju da je Viši sud preinačio odluku o troškovima postupka, smatrajući da je tužilac djelimično uspio u sporu i to 10 odsto - dosuđeno je 1.000 eura od vrijednosti spora koja je 10.000, te da mu u skladu sa tim pripada srazmjeran iznos na ime troškova postupka, takođe 10 procenata, odnosno 56,25 eura od utvrđenog iznosa troškova postupka od 562,5.

Podgorički Viši sud u presudi još ističe da je “prvostepeni sud pravilno postupio kada je našao da je tuženi, objavljivanjem sporne fotografije na svom internet portalu postupao suprotno Kodeksu novinara Crne Gore”.

“Tuženi je i po ocjeni ovog suda stvorio kod javnosti iskrivljenu sliku o predmetnom događaju, jer je doveo tužioca u vezu sa istim, čime je povrijedio njegovo pravo na čast i ugled... A ovo posebno pri činjenici da fotografija u konačnom nema veze sa objavljenom informacijom, iz čega jasno proizlazi da se ovdje ne radi o postupanju u dobroj namjeri, kako bi se javnosti pružile pouzdane informacije u skladu sa novinarskom etikom, već je riječ o senzacionalističkom novinarstvu...”, navodi se u presudi.

Mićunović je “Vijestima” kazao da je “umjesto primjerene kazne za besprizorno i sramotno laganje i podmetanje, sud ovom presudom praktično stimulisao Pink televiziju (i sve takve) da nastave njihovo toksično djelovanje”.

“Pinku je dodijeljena uloga da nazovi novinarstvom godinama atakuju na sve koji ne služe „opštem dobru“ krojenom po njihovoj mjeri. Uspjeli su u toj misiji da nas sve zajedno uvuku u njihov svijet zadruga i farmi. Cijelo društvo svakim danom sve više živi i funkcioniše po tim nakaradnim pravilima i antivrijednostima. Ne možemo, nažalost, računati na dugo trajanje, ili vječnost ako su Pink i vojska njihovih političkih i drugih mentora i istomišljenika čuvari naših pojedinačnih časti i njenog poštenja”, poručio je Mićunović nakon presude podgoričkog Višeg suda.

Pink M je, na televiziji i svom portalu, više puta tokom marta 2017. objavljivao zajedničku fotografiju tadašnjih novinara i urednika nezavisnog dnevnika i televizije “Vijesti”, nedjeljnika “Monitor” i Centra za istraživačko novinarstvo (CIN CG) na kojoj osuđuju teroristički napad na francuski časopis “Šarli Ebdo”, u kontekstu hapšenja Milića zbog sumnje da je sa interneta preuzimao dječju pornografiju.

Milić je bio zaposlen u “Vijestima”, ali ga čak nema ni na fotografiji koju je Pink M tendenciozno koristio.

Zbog zloupotreve hapšenja Milića za diskreditaciju “Vijesti”, više zaposlenih novinara i urednika tužili su Pink, u odvojenim tužbama. Nisu od kompanije Pink M tražili da im se isplati ukupno 224.000 eura na ime duševnih bolova, da se uklone fotografije sa portala...

Bonus video: