Sudija u Strazburu biraće se tek 2018.

Vučićinu je mandat istekao 26.avgusta 2017, dok su njegovim kolegama iz Španije i Albanije mandati formalno okončani još u januaru ove godine
1 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava Strazbur, Foto: Imt.ie
Evropski sud za ljudska prava Strazbur, Foto: Imt.ie
Ažurirano: 17.10.2017. 20:11h

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope tek će naredne godine birati sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Crne Gore.

Do tada to mjesto ostaje Nebojši Vučiniću, kome je mandat istekao u avgustu ove godine.

Komitet PSSE za izbor sudija za Evropski sud za ljudska prava objavio je informaciju u kojoj se navodi da je izbor sudija iz Crne Gore, Španije i Albanije predviđen za 2018., a da će datum tek biti određen.

Vučićinu je mandat istekao 26.avgusta 2017, dok su njegovim kolegama iz Španije i Albanije mandati formalno okončani još u januaru ove godine.

Za novog sudiju u Starzburu Crna Gora će predložiti profesoricu Pravnog fakulteta i potpredsjednicu Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava Ivanu Jelić,predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića i sudiju Višeg suda u Podgorici Mirjanu Popović. Zvanična lista još nije dostavljena organima SE, saznaju “Vijesti”.

U informaciji objavljenoj na sajtu PSSE navodi se da se prilikom izbora sudija vodi računa o profesionalnoj karijeri kandidata, ali i o rodnom balansu. Piše i da je PSE unaprijedila proceduru ispitivanja kandidata za sudiju.

Postoji i praksa u odličivanju PSSE kada je odložen izbor jer jedan od kandidata nije ispunjavao tražene uslove, odnosno kada je primjetna bitna razlika u kvalitetu biografija i znanja predloženih kandidata, što PSSE karakteriše kao miješanje države u izbor. To se desilo Srbiji tri godine.

Bonus video: