Sudije se Medenici žale zbog odluka Vujanović

Vujanović je promijenila godišnji raspored poslova u Apelacionom sudu, samo pet mjeseci nakon što je, 14. januara, utvrđen prvi
199 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2013. 06:45h

Sudija Apelacionog suda Milivoje Katnić, potvrdio je "Vijestima” da su on i četvoro njegovih kolega pisali predsjednici Sudskog savjeta Vesni Medenici, nezadovoljni izmjenom godišnjeg rasporeda poslova u Apelacionom sudu.

Izmjene godišnjeg raporeda poslova donijela je predsjednica Apelacionog suda Svetlana Vujanović, na osnovu Zakona o sudovima.

"Tačno je da sam jedan od pet sudija - kolega, koji se pismom obratio Vesni Medenici, predsjednici Sudskog savjeta Crne Gore”, kazao je sudija Katnić.

On nije želio da otkrije ko je još od njegovih kolega potpisao pismo, kako ni to čime su konkretno i čijim radom nezadovoljni u Apelacionom sudu.

“Treba poštovati zakonsku proceduru i sačekati da o tome odluči Sudski savjet”, kazao je Katnić.

Izmjenama godišnjeg rasporeda, koje su stupile na snagu 1. juna, sudija Milivoje Katnić nije više zamjenik predsjednice Vujanović, nije ni predsjednik, a ni član krivičnog vijeća u kojem je bio rasporedom poslova koji je utvrđen u januaru.

“Vijestima” je iz Vrhovnog suda, čiji je predsjednik Medenica, sugerisano da na odgovore na tu temu sačekaju do ponedjeljka, jer je šefica te institucije službeno odsutna.

“Obavještavamo Vas da se sudije Apelacionog suda, povodom izmjena Godišnjeg rasporeda poslova u tom sudu, do juče, 4. juna, nisu obratili predsjedniku Vrhovnog suda. Medenica, u svojstvu predsjednika Sudskog savjeta, od 5. do 7. juna, boravi u Sofiji na XI sjednici Generalne skupštine Evropske mreže sudskih savjeta (ENCJ). Stoga, za traženu informaciju morate sačekati njen povratak u ponedjeljak, u slučaju da su sudije Apelacionog suda podnesak predali predsjednici u njenom odsustvu, odnosno danas 5. juna”, piše u odgovoru iz Vrhovnog suda.

Vujanović je promijenila godišnji raspored poslova u tom sudu, samo pet mjeseci nakon što je, 14. januara, utvrđen prvi.

Ona se u odluci pozvala na član 87 Zakona o sudovima, u kome piše da predsjednik suda može promijeniti godišnji raspored poslova, ako se smanji ili poveća broj suđijskih mjesta u sudu, znatno poveća ili smanji broj ili vrsta predmeta u sudu.

"Izmjena godišnjeg rasporeda vrši se tako da u najmanjoj mogućoj mjeri remeti već utvrđeni godišnji raspored poslova u sudu", piše u zakonu.

Umjesto Katnića, tim izmjenama, za zamjenicu predsjednice Vujanović izabrana je sutkinja Radmila Mijušković.

Izmjenom godišnjeg rasporeda poslova, za predsjednika drugog krivičnog vijeća je postavljen sudija Međeđović, dok su članovi vijeća sudije Zoran Smolović i sutkinja Seka Piletić.

Predsjednik prvog krivičnog vijeća je sutkinja Radmila Mijušković, dok su članovi vijeća sudije Dragiša Rakočević i Ramo Striković

Galerija

Bonus video: