Sudiji nijesu dali da ide na odmor: Morao da radi jer je imao mnogo ročišta

Četiri puta Vlada je rješenja kotorskog suda ukidala kao nezakonita, da bi peti put odlučila potpuno drugačije, tvrdi Elvis Duraković, danas advokat
184 pregleda 18 komentar(a)
kazna, novac, Foto: Shutterstock
kazna, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2017. 19:57h

Nekadašnji sudija Osnovnog suda u Kotoru Elvis Duraković tvrdi da mu predsjednik Branko Vučković nije dozvolio da koristi godišnji odmor za 2014. i 2015. godinu.

Duraković - danas advokat u Baru, ispričao je “Vijestima” da je Vučković odbio i zahtjev za isplatu naknade za neiskorišćene godišnje odmore.

On je istakao da je Vučković četiri puta donosio rješenja i odbijao taj zahtjev, a da ih je Vlada, postupajući po njegovim žalbama, “ukidala kao nezakonita”.

Peti put, kaže Duraković, i u Vladi su se predomislili.

“Komisija (Vladina) Vučkoviću je davala jasna uputstva da mi pripada Ustavom zagarantovano pravo (na godišnji odmor). Međutim, on je i peti put odbio moj zahtjev. Odlučujući i o mojoj petoj žalbi na takvo rješenje predsjednika suda,

Komisija je potvrdila Vučkovićevo rješenje koje je prethodna četiri puta bilo nezakonito”, kazao je Duraković.

On dodaje da je nejasno šta se u međuvremenu desilo, odnosno zašto je Vlada ukinula sopstvena rješenja.

Vučković je ”Vijestima” proslijedio peto rješenje Komisije od 19. januara ove godine kojim je „kao neosnovana“ odbijena žalba Durakovića.

U tom rješenju, između ostalog, piše da sudije godišnji odmor koriste po pravilu u julu i avgustu i da raspored korišćenja predsjednik sačinjava tako da ostane dovoljan broj sudija, “kako bi se obezbijedilo nesmetano obavljanje hitnih postupaka“.

“Komisija je utvrdila da je u traženom periodu za korišćenje odmora žalilac (Duraković) imao veliki broj zakazanih ročišta, ukupno 211 predmeta, i devet neizrađenih odluka, pa mu zato nije odobreno korišćenje odmora. Po ocjeni Komisije, u konkretnom slučaju ne postoji krivica poslodavca za neiskoriščeni godišnji odmor”.

Duraković kaže da je okončan upravni postupak i da je rješenje Komisije konačno, pa je bio prinuđen da podnese tužbu:

“Očekujem da će biti odlučeno da iskoristim svoje osnovno ustavno pravo, kao pravo svakog zaposlenog u Crnoj Gori, bez obzira što sam i sam, između ostalog, sudio u sporovima iz radnih odnosa”.

Bonus video: