Šuković prijetio da će novinarki slomiti nos, Sindikat medija traži njegovo razrješenje

"...ono što je zbog teksta koleginice Perović Korać uradio Šuković je samo nastavak stalnih napada na medijske radnike"
67 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2013. 21:13h

Sindikat medija je pozvao nadležne državne organe da kazne javne funkcionere koji prijete, zastrašuju i ugrožavaju sigurnost novinara svaki put kada im ne odgovaraju kritički tekstovi.

"Najnovije prijetnje i uvrede koje je na račun novinarke Monitora Milene Perović Korać i zaposlenih u tom nedjeljniku iznio predsjednik Skupštine opštine Kolašin Mileta Šuković predstavljaju direktno ugrožavanje sigurnosti zaposlenih u Monitoru. One ne samo da su neprimjerene funkciji koju on obavlja već zaslužuju najoštriju osudu i javnosti i onih koji su ga imenovali na tu funkciju", navodi se u saopštenju Sindikata, koje potpisuje predsjednica Marijana Camović.

Šuković je, prema riječima Perović Korać, novinarki prijetio putem telefona, govoreći da će joj "slomiti nos, doći u redakciju...".

Kako ovo nije prvi slučaj da se na sličan način postupa prema novinarima, Sindikat medija je, kako se navodi, svjestan da javna osuda jeste neophodna ali ne i dovoljna.

"Zbog toga zahtjevamo da, pored ispitivanja i utvrđivanja Šukovićeve krivične odgovornosti, on bude razrješen funkcije koju obavlja. Očekujemo od odbornika Skupštine opštine Kolašin da ne pređu preko ovakvog primitivizma i nasilništva. Neprimjereno je da javni funkcioner na najprimitivniji i najvulgarniji način vrijeđa i prijeti medijima i novinarima ali ono što je zbog teksta koleginice Perović Korać, koja je i članica Glavnog odbora Sindikata medija, uradio Šuković je samo nastavak stalnih napada na medijske radnike", navodi se u saopštenju.

Vinovnik jednog od najbrutalnijih i najoholijih nasrtaja na novinare, podsjećaju iz Sindikata medija, bio je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša koji je izbjegao krivičnu odgovornost za vrijeđanje i prebijanje urednika i fororeportera Vijesti Mihaila Jovovića i Borisa Pejovića.

Mugoša nije krivično ni politički odgovarao za napad na novinare i to predstavlja ohrabrenje za slično postupanje ostalim funkcionerima, ali i drugima, kojima se ne sviđaju medijski izvještaji.

"Kako u najnovijem slučaju nije riječ o NN počinicu, i nadležni organi neće imati opravdanje za ne razrješavanje slučaja, Sindikat medija očekuje da policija i tužilaštvo budu ažurni i u što skorijem roku procesuiraju Šukovića", navodi se u saopštenju, te dodaje da je "činjenica da su crnogorski novinari i medijski radnici u kontinuitetu izloženi fizičkim i verbalnim napadima, a da država ništa ne preduzima kako bi se takvo stanje prekinulo.

"Novinari treba da nastave da istražuju korupciju i organizovani kriminal i država je dužna da im stvori uslove za njihov nesmetan profesionalan rad", stoji u saopštenju Sindikata medija.

Bonus video: