Šumarstvo otišlo u stečaj, Adžić ostao bez rente

Volio bih kada bi mi neko iz civilnog sektora, domaćih i međunarodnih humanitarnih organizacija izašao u susret i pomogao da natjeramo te ljude da rade svoj posao. Valjda će mi neko pomoći", kazao je Adžić.
129 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2011. 20:34h

Nikšićanin Dragić Adžić već čitavu deceniju se bori da povrati rentu koju je primao trideset godina.

Naknadu, u visini prosječne republičke plate, primao je od 1966, tri godine nakon što mu je, kao šestogodišnjaku, greškom tadašnjeg Šumarstva, zaostala kapisla sa gradilišta u Plužinama uništila desnu šaku i oko.

"Radna jedinica šumarstva u Plužinama je odlukom Okružnog suda u Podgorici obavezana da mi isplaćuje naknadu, odnosno rentu, jer sam ostao invalid, i nikakvih problema nije bilo do 1999. godine, kada sam tražio i na nikšićkom sudu 2000. godine dobio rješenje da se visina naknade uskladi", rekao je Adžić "Vijestima".

"Međutim, u međuvremenu je uveden stečaj u plužinsko, kao i u mnoga šumarska preduzeća u Crnoj Gori, što je nekome poslužilo da izbjegava sprovođenje sudske odluke, pa od tada nijesam primio ni centa".

Od nevolje se žali

Adžić je objasnio da je sve stopirano u Privrednom sudu u Podgorici, kome je predmet proslijeđen iz nikšićkog Osnovnog suda.

"Stečajni sudija Privrednog suda Nikola Tomić mi je u više navrata govorio kako će sve biti uskoro završeno, sve dok me jednom nije udaljio iz kancelarije. Angažovao sam više advokata koji su htjeli da mi pomognu, prvenstveno znajući da kao podstanar živim sa nezaposlenom suprugom i troje djece. Tokom prošle i ove godine, advokatica Milodarka Matijašević se u više navrata obraćala Privrednom sudu, ali nijesmo udostojeni nikakvog odgovora", rekao je Adžić.

On je naglasio da se , kao 55-godišnjak, od velike nevolje odlučio da se obrati javnosti.

"Zamislite, za crnogorsko šumarstvo nikada nije bila sporna ta renta, jer su zaposleni u Plužinama svjedoci svega što mi se dogodilo, sve do danas kada sam 100 odsto invalid, ali za Privredni sud je nešto sporno i to, evo, 11 godina. Volio bih kada bi mi neko iz civilnog sektora, domaćih i međunarodnih humanitarnih organizacija izašao u susret i pomogao da natjeramo te ljude da rade svoj posao. Valjda će mi neko pomoći", kazao je Adžić.

Bonus video: