Šume su sjekli drugi i građu izvozili vani

Radnici Drvoprivrede na Žabljaku prizivaju državnog tužioca jer ne primaju plate, nemaju sindikat, vlasnike iz Grčke ne gledaju, a svjedoci su sumnjivih poslova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 18:44h

Zaposleni u žabljačkoj drvopreradi, nekadašnjem “DIP Žabljak”, jednoj od vodećih firmi u gradu koja je seredinom 70-tih godina prošlog vijeka u finalne i polufinalne asortimane proizvodila po 20.000 kubika oblovine, dijele sudbinu velikog broja crnogorskih privatizovanih firmi.

Od prošlog septembra bez plate

Zaposleni, kojih je mnogo manje od 65, koliko ih je radilo krajem 2007. godine kada su “DIP Žabljak” i ŠPAD, za koje se vodio zajednički stečaj, u paketu prodati grčkoj kompaniji “Karapidis Bross CO”, od prošlog septembra nijesu primili plate. Jedan od zaposlenih koji je želio da ostane anoniman kaže da im ni doprinosi na plate nijesu uplaćivani od oktobra 2009.

Izvršni direktor u tom preduzeću Ratko Maksimović danima ne odgovara na uporne telefonske pozive novinara, a radnici sindikalno nijesu organizovani.

Iz straha od posljedica radnici insistiraju da govore za novine, ali da im se imena ne pominju.

Grci obećavali ulaganja

Grčka kompanija kupila je žabljačka preduzeća krajem 2007. godine za 2,2 miliona eura. Obavezala se da u radnom odnosu zadrži 65 zaposlenih, a njeni vlasnici obećali su “značajna ulaganja u objekte i postrojenja”. Pet miliona eura, kazali su tada, uložiće u infrastrukturu, gradnju hala, proizvodne linije na kojoj proces počinje od uklanjanja kore sa trupca do finalnog proizvoda. Pominjano je investiranje u pogon za proizvodnju briketa vrijedan 3,5 miliona eura, pogon za proizvodnju šperploča i “durmitorske kuće” ambijentalnog objekta za tržište.

“Od toga ništa nije urađeno”, tvrdi sagovornik “Vijesti” i kaže da su sva ulaganja to “što je zamijenjeno deset prozora, peć za centralno grijanje i renoviran sanitarni čvor u upravnoj zgradi”.

Novi vlasnici tražili su i dobili višegodišnje koncesije nad tepačkim i šaranskim šumama. U Upravi za šume Crne Gore “Vijesti” saznaju da je koncesioni ugovor za 2008. i 2009. godinu realizovan, ali je do problema došlo u prošloj godini u kojoj su za 250.000 eura dobili koncesije na 15.000 kubika bruto drvne mase. Pošto su do septembra uplatili svega 42.000 eura Uprava za šume blokirala im je dalju sječu i otpremu. U šumi je ostalo posječeno oko 3.000 kubika balvana i nešto neporušenih stabala.

Drvena građa prezimila u šumi

Sagovornici “Vijesti” kažu da je sva ta građa prezimila u šumi, pod korom, odnosno lagerovana mimo svih ekoloških i drugih pravila.

“Nije se vodilo računa o sortiranju trupaca. Kvalitetni jamski trupci prodavani su kao celulozno drvo. Kvalitetnija građa je u šumi tovarena na kamione i nije transportovana u krug pilane već je otpremana van Crne Gore.

Dio je odvožen na neku brentu na Kosanici, a samo ona najlošija išla je u našu pilanu i rezana. U tepačkim šumama na sječi, izvlačenju i transportu nije bilo naših radnika, već su to obavljala lica iz drugih sredina”, kaže sagovornik “Vijesti” i dodaje da su proizvodi pilane u Njegovuđi “odvezeni nekud” i da je krug skoro sasvim očišćen.

Kaže i da je svako ko je nešto javno progovorio morao da ide iz firme, pa se po tom osnovu sada vodi više sudskih postupaka.

“Priličan broj zaposlenih je na neki način otišao. Nema sindikata, nije donijet kolektivni ugovor. Obračuni plata radnicima nijesu dostupni, nema računovodstva ni pravne službe. Obračunski radnik je nepoznat, a zarade su se davale na ruke, ponekad i u kafani.

Kamioni su neregistrovani, šumske mašine su sudski popisane, jer treba isplatiti presuđeni iznos radniku koji se povrijedio na poslu”, kaže sagovornik “Vijesti”.

Kvalitetno drvo odvozili negdje drugo

Kvalitetnija građa je u šumi tovarena na kamione i nije transportovana u krug pilane već je otpremana van Crne Gore. Dio je odvožen na neku brentu na Kosanici, a samo ona najlošija išla je u našu pilanu i rezana

Povjerioci nose čim nešto legne

Iako je grčka kompanija vlasnik dvije žabljačke firme duže od tri godine, stečaj još traje. U Privrednom sudu vodi se postupak pa se na ročištima još pojavljuje stečajni upravnik Esad Ramović. U krugu pilane sada je jedino stražar. Donedavno pilana je bila bez struje. Struja je došla kad je Elektroprivreda, i još nekoliko povjerioca, svoja potraživanja naplatila pošto je na račun grčke kompanije prethodnih dana uplaćeno 160.000 eura.

Bonus video: